Важно е да разговаряме с децата за опасностите и военните конфликти в света и да питаме как се чувстват. Това каза психологът Нели Кънева, работещ под супервизия позитивен психотерапевт, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ за това как да разговаряме с малките деца. "Важно е, дори да се случва в момента, както е този конфликт в света, най-важното първо за родителя и децата да се запази рутината на ежедневието. Тоест, да си следваме нормалния ход на нещата, които се случват. Нормално е възрастните да изпитват тревожност, безпокойство, страх за това, което се случва. На второ място е важно да бъдем кратки, точни и ясни когато говорим за това. Например можем да кажем: "За жалост в момента се води война между Украйна и Русия“, - ако вземем за пример този актуален конфликт, "За съжаление, винаги по време на война има хора, които страдат“, обясни тя.

Според психолога и възрастните, както и децата, изпитват страх, тревожност. "Всъщност важното е да бъдем кратки, точни, ясни, да изпратим едно послание към детето за безопасност, което се случва чрез продължаване на тази рутина. Тоест, да не се променя нещо в ежедневието“, каза тя.

Също така, особено при малките деца имаме възможност да ограничим информацията, която достига до тях, особено през медиите, добави Кънева. "Ако виждаме, че въпреки нашите разговори детето ни изпитва безпокойство, тревожност, тогава можем дори и в къщи да приложим различни техники, за да му помогнем да се справи със своето напрежение и тревожност“, предложи Нели Кънева. Тя даде пример. "Може да се направи едно безопасно и защитено място. Тоест, можем да питаме нашето дете, всъщност, ако то си представи неговото т.нар. "убежище“, как ще изглежда то, какво ще има вътре, кой ще бъде с него, като по-малките деца могат да нарисуват рисунка, могат и наистина да го направят. Сега почти във всеки дом може да се направи нещо, например като палатка, нещо като някаква импровизирана пещера. Тоест, идеята е детето да си създаде едно такова пространство, разбира се, при по-големите деца може да стане просто да си го представят, да разкажат за него“, допълни и уточни, че можем да четем приказки и много, много други неща, с които можем да помогнем на нашето дете да се справи.

Милослава АНГЕЛОВА