Много хора се самоубиват, защото са длъжници. Те не могат да си позволят вноските и затъват със следващи заеми. Важно е да се намери механизъм, който да помага на хората в такава ситуация. Не се влагат средства за превенция, терапия, рехабилитация. Попитайте финансовия министър (Асен Василев) колко от парите от акцизи отиват за превенция на зависимостите". Това заяви психологът Пламен Димитров в ефира на NOVA.

Повод за думите му е днешният случай, при който мъж простреля двама и се барикадира в складове в Стара Загора като заплашваше, че може да посегне на живота и на други хора. Психолози успяха да го убедят да се предаде.

"Дано това е обеца на ухото на обществото и в държавата ни да се омекоти процеса. От началото на годината на горещата линия, където се обаждат хора, които не могат да си позволят психологическа помощ, само при мен са се обадили над 70 души. Те са хора с дългове и някаква форма на зависимост", добави  Димитров.

"Зависимостите, съчетани с финансови проблеми, са една от най-честите теми в обществото ни. Нямаме здравноосигурително покритие, което да подкрепя психологическата помощ. 80% от българското население има сериозни икономически затруднения да посреща ежедневни разходи. Една четвърт от тях имат ипотеки", обясни психологът.

Той даде пример с международна корпорация, където самата фирма заплаща за финансово, юридическо и психологическо консултиране на своите служители.

Италия създаде фонд към социалното министерство за консултации как да се справят хората с финансови дългове в инфлационната среда.