"Получена е информация от Департамента на правосъдието на САЩ, че българският гражданин вече е пристигнал на тяхна територия. Става дума за Ирина Дилкинска, която е била ръководител на правния отдел на OneCoin.Това каза говорителят на Специализирана прокуратура прокурор Христо Кръстев пред журналисти, предаде репортер на "Фокус".

Естрадицията е поискана във връзка с твърдение за извършени престъпления, а именно участие в организирана престъпна група, създадена с цел измама и пране на пари. Дилкинска е заподозряна в съучастие в евентуалната престъпна дейност на известната криптокралица Ружа Игнатова. 

"Твърди се, че престъпната дейност е извършена на територията на САЩ, като оттам са изпращани съобщения чрез телевизия и радио, че ако се инвестира в криптовалутата OneCoin, ще се постигне доста голяма доходност", каза Кръстев.

По негови думи искането за екстрадиция е получено още март 2021 г.

"С писмото, с което Департамента на САЩ по правосъдие изказва благодарност към българската прокуратура искат информация и за точното време, в което лицето е пребивавало в ареста, за да се приспадне. Българката е била и под домашен арест. От юни 2021 до март 2023 година тя не е била постоянно с мярка задържане под стража“, поясни прокурор Христо Кръстев.