Ружа Игнатова, която стои зад измамата с Onecoin, е успяла да инвестира в Дубай, докато е била подсъдима. Българската бизнесдама и други основатели на криптовалутата, която се оказа поредната пирамида, са успели да търгуват с луксозни недвижими имоти, след като скандалът вече е избухнал, пише Le Monde.

Царството на криптокралицата е краткотрайно, но то обаче е много доходоносно. През 2014 г. българската бизнесдама Ружа Игнатова стартира Onecoin - нова криптовалута с амбицията да се конкурира с Bitcoin.

Организирани са конференции за популяризиране на това ново "цифрово Елдорадо", бизнесът процъфтява и инвеститорите се стичат.

Но само за две години всичко се срива. Onecoin се оказа поредната пирамида, която измами милиони нещастни инвеститори с повече от 4 млрд. долара (7,34 млрд. лева).

Американските власти реагират много бързо: те обвиняват Ружа Игнатова в измама и пране на пари, след което на 12 октомври 2017 г. издават федерална заповед за ареста ѝ.

Но криптокралицата е по-бързо. "Вземаме парите, бягаме и обвиняваме някой друг", е предложила тя на съоснователя на измамата веднага след пускането на фалшивата ѝ цифрова валута.

Влагайки парите си там, тя ликвидира компаниите си за Onecoin, качва се на самолет до Атина и изчезва някъде във въздуха. Включена в списъка на ФБР с десетте най-издирвани лица, криптокралицата никога не се появява отново. Някои казват, че е мъртва.