"Не се очакват проблеми с ковида и до края на февруари". Това прогнозира в своя публикация във "Фейсбук" проф. Николай Витанов. Математикът от БАН направи прогноза и за развитието на грипната вълна у нас. 

"Какво става с прогнозите за корона вируса. Прогноза – няма да има препълване на болниците. Валидност – вече 576 дни.

18 месеца са 549 дни. Над 18 месеца валидност тук значи. Не е зле. Никак не е зле. 19 месеца са 580 дни. Броячът върти. 

Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 679 дни.  22 месеца са 671 дни.  23 месеца са 701 дни. Над 22 месеца валидна прогноза. Броячите  си въртят. Като дойдат следващите епидемии, вадете числата от тези рекорди и сравнявайте. И тъй ще разберете кой колко струва. Много искам да видя, как насред вълни и зарази, някой ше ви направи прогноза, която ще е валидна 679 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.  

Що се отнася до ковида, знете какво трябва да правите. 

Вършите си работата спокойно и спазвате елементарните предпазни мерки. Знаете, че здравната система се справя добре докъм 500 регистрирани случая на ден. Индикатор за проблеми са 7 последователни дни с над 500 случая. 

Не се очакват проблеми с ковида и до края на февруари. Няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата и спазвайте елементарните предпозни мерки. Юрдеците могат да крякат. Като направят прогноза за епидемия, която да е валидна 679 дни, тогава ще ги взема насериозно. 

За грипа. Какво ви писах 

20-ти февруари мина. Както видяхте и както ви беше прогнозирано, грипната вълна тръгва да отминава. Справихте се и през тази година. До края на месеца се очаква спад в броя на заболелите. Като почне март месец, ще спра прогнозата за грипа. Както видяхте, пред очите ви е всичко и се случва точно така, както е прогнозирано. Ако някой може да го направи по-добре, да го направи. Не се вижда такъв обаче оттук до хоризонта и от сега до бъдещето. 679 дни валидна прогноза. Подготвяме почвата за появата на Хари Селдън. Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас".