В резултат на многото избори, които направихме се намираме в рискова ситуация, предполагаща възможност за завой към авторитаризма. Това коментира в обзорното предаване на Радио "Фокус" на тема "Избори" политическият психолог проф. Антоанета Христова.

Според нея виновникът е система, която работи неправилно. "Защото ако системата е поставена правилно, тя ще се справи с този, който бърка. Докато когато не е поставена правилно системата, това означава, че тя търпи сбъркани политици".

Проф. Антоанета Христова обясни, че ефектът на политическия пиар е свързан предимно и основно с лицата.

"Факт е, че ефект върху избирателите има на първо място кой е лидерът, какъв е имиджът на лидера, и много след това идва идеите. Българската политика няма навик тя да запознава, а и нея да я опознават през идеите. Например през програмите и така. Знаете ли, ако познаваш българската политика през програмите и ако си по-активен човек, ти ще можеш да контролираш тези, които са написали програмите, и заради които програми си избрал дадена политическа партия да гласуваш за нея. Фактът, че ние в момента стигнахме до фаза, в която определени хора успяха да манипулират усещането за агресия, желанието за наказание в други групи граждани, означава, че тези, вторите групи граждани нямат идея за какво става въпрос в политиката, и просто са натрупали една емоция към по-лесния начин, като са й показали виновника. А вярвайте ми, виновникът никога не е една личност", коментира проф. Христова.