***

София.

От 10.00 часа в "София Тех Парк“ вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие Национална дискусия "Демографията няма цена“. Целодневният форум е под патронажа на вицепрезидента и се организира от Движение за национална кауза (ДНК), Bulgaria Wants You и Economic.bg.

***

София.

От 10.00 часа в сградата на Главна дирекция "Национална полиция“ ще се състои брифинг за хода на реформата в МВР, както и за състоянието на престъпността и резултатите от противодействието й, справянето с миграционния натиск, материално-техническото обезпечаване на ведомството и законодателните инициативи на МВР .

***

София.

От 10.00 часа в пресклуба на БТА в зала "Максим“ ще се проведе пресконференция по повод Фестивал на новия европейски Баухаус – гр. София. “Трансформация на пространството пред БТА в естетично, зелено и приобщаващо място за срещи на местната общност" в София като част от Фестивала на #NewEuropeanBauhaus, 9 - 12 юни 2022 г.

***

София.

От 10.00 часа в двореца "Врана“ /бул. "Цариградско шосе“ №381/ ще се проведе кръгла маса на тема: "Ядреният преход към устойчива енергия. Реалностите.“ Събитието се организира от Европейския либерален форум /ЕЛФ/ и Либералния институт за политически анализи /ЛИПА/.

***

София.

От 11.00 часа в Зоологическа градина София ще се проведе символична церемония по даряването за освобождаване в природата на 5 белошипи ветрушки, излюпени в пределите на зоопарка.

***

София.

От 18.00 часа в Чешкия център ще бъде представен проектът на известния чешки дизайнер на порцелан и керамика Роман Шедина CLAYPAUSE /Из "Животът на вазата“/. Лично авторът ще присъства на откриването на изложбата.

***

София.

От 18.30 часа в Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий“, на терасата, II – етаж ще се състои представянето на новата книга с поезия на Калин Донков "Никой на прага. Избрано“

***

Бургас.

От 15.00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на тема "Нови възможности за предприемачество", организирана от Сдружение "Верният настойник"

***

Варна.

От 10.00 часа в Юнашкия салон ще се проведе заседание на обществения и консултативен съвет по туризъм по повод туристическия сезон.

***

Варна.

От 11.00 часа на територията на Държавния архив, където ще се открие изложбата "Държавен - архив Варна - 70 години традиции в съхраняването и популяризирането на историята", награждаване на отличените през 2021 г. в категориите "Приятел", "Читател", "Дарител", както и връчване на грамоти на личности и институции с отношение към работата на Държавен архив - Варна.

***

Варна.

От 17.00 часа на Сцена Ротонда ще се състои премиера на Юбилейния албум "100 години ДТ "Стоян Бъчваров" Варна - МТФ "Варненско лято".

***

Видин.

От 14.15 часа комисар Елиза Ферейра ще даде кратък брифинг на представители на медиите в средно училище “Цар Симеон Велики" (ул. Търговска №6).

***

Видин.

От 17.30 часа в "Зала за изяви“ към отдел "Заемна за възрастни“ ще се проведе представянето на книгата "Видин в моите спомени“ от Димитър Стоянов.

***

Ловеч.

От 11.00 часа в Държавен архив- Ловеч ще се състои Ден на отворените врати. Програмата включва представяне на архивния фонд на ловешкия журналист, писател и общественик Кольо Станчевски, както и връчване на годишните награди за дарител, читател и приятел на архивите.

***

Ловеч.

От 15.00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на тема: "Проблеми и перспективи на горското стопанство, дървообработващата и мебелната промишленост в България“ ще се състои в Регионалния пресклуб на БТА в Ловеч. Ще участват кметът на община Троян Донка Михайлова и собствениците на мебелни фирми Христо Йовчевски, Владимир Хаджийски и Иван Тотковски.

***

Пловдив.

От 11.00 часа в Аулата на Аграрен университет- Пловдив, бул. Менделеев 12, Ректорат

Аграрен университет- Пловдив ще проведе Информационен ден.

***

Пловдив.

От 18:30 часа в пловдивската зала "Съединение" на пл. "Съединение" 1 ще бъдат представени книгите "Неразказаните истории на хасковските търговци и индустриалци" на Веселина Узунова и "Изпепелена младост" на Пейо Делчев. Събитието се организира от Регионален исторически музей - Хасково със съдействието на Регионален исторически музей - Пловдив.

***

Разград.

От 17.00 часа във фоайето на Общинския културен център в Разград ще се състои заключителното събитие от Конкурса за класови дейности по специалните дни на Позитивния превантивен календар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни

***

Русе.

От 18.00 часа в зала "Княз Александър I“ на Историческия музей ще бъдат представени двата тома на изданието "Русе – град на словото“/ "Литературен Русе“. Изданията са реализирани по Националната научна програма "Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ (финансирана от Министерството на образованието и науката) с ръководител проф. Веселин Панайотов от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски“.

***

Силистра.

От 9.00 часа в Младежкия дом ще се проведе уникалната по рода си конференция на тема "Споделяне на добри практики за родолюбие и патриотично възпитание на младите хора", която се организира като продължение на конкурса за детска рисунка "Слънчевите руни в българските шевици и история".

***

Стара Загора.

От 19.00 часа в античния комплекс "Августа Траяна“ ще започне Десетото издание на международния фестивал Джаз форум Стара Загора.