***

София.

От 9.00 часа в залата на Дома на Европа в София (ул. "Г.С. Раковски“ 124) Цветан Кюланов и премиерът Кирил Петков откриват семинар за сътрудничеството между университетите и частния сектор

Представителството на Европейската комисия в България ще бъде домакин на българо-скандинавски семинар "Сътрудничеството между университетите на бъдещето и частния сектор“.

***

София.

От 9.30 часа в Интер Експо Център, президентът Румен Радев ще участва в откриването на международна конференция "Automotive and Mobility Forum - Southern and Eastern Europe 2022“, която ще събере в София представители на автомобилния сектор от Южна и Източна Европа.

***

София.

От 11.00 часа на басейна в 55 СУ "Петко Каравелов“, кв. Дървеница ще се проведе пресконференция на Водноспасителната служба на Българския Червен кръст .

***

София.

От 09:30 ч. Министерство на земеделието стартира поредната виртуална приемна. Това е поредно издание на инициативата, като в него ще вземат участие директорите на следните дирекции "Развитие на селските райони“, "Обща политика в областта на рибарството“ и "Анализ и стратегическо планиране“.

С виртуалната приемна Министерство на земеделието предоставя възможност на всички заинтересовани страни да задават своите въпроси и да получават отговори от директори на дирекции в Министерството. По този начин запазва изпълнението на една от водещите си цели – да води активен диалог с бизнеса и да се работи при пълна прозрачност.

***

София.

От 11.00 часа в Пресклуб БТА ще се проведе пресконференция за журналисти, на която ще бъдат представени данни от национално представително проучване "Нагласи към устойчиво домакинство“. То е проведено от социологическа агенция "Тренд“ по поръчка на Бош "Домакински електроуреди“ България.

***

Благоевград.

От 10.00 часа ще се проведе ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност пред паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

***

Благоевград.

От 10.00 часа, пред бюст-паметника на Христо Ботев, който се намира на площад "Народни Будители“ ще се състои ритуал по полагане на цветя в памет не великия български революционер и поет Христо Ботев. В събитието участие ще вземат Военно формирование – 26 400 и Биг Бенд – Благоевград.

***

Благоевград.

От 16.00 часа в Национален пресклуб БТА – Благоевград.Екипът на Драматичен театър "Никола Вапцаров“ – Благоевград ще проведе пресконференцията по случай премиерата на най-новото заглавие в репертоара на театъра "Съмнение“ от Джон Патрик Шанли, режисьор Стайко Мурджев

***

Варна.

От 10.00 часа паметника на Христо Ботев в Морската градина ще се проведе общоградско поклонение, заупокойна молитва и полагане на венци и цветя по повод Денят на Ботев и загиналите за национално освобождение на България. Организатор на събитието е дирекция "Култура и духовна развитие“ към Община Варна, а съорганизатори са Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

В 12 ч. за около 2 минути ще се проведе тренировка с реално задействане на сиренната система със сигнал "Въздушна опасност“. Тестването е регулярно с цел проверка на изправността на системата. То се провежда в изпълнение на решение на Министерския съвет, с което 2-ри юни е обявен за ден на Ботев, чиято памет се почита с вой на сирени.

***

Варна.

От 18.30 часа във вътрешния двор на Археологическия музей ще бъде открита конференцията "Египетските култове на Българското Черноморие“

***

връх Околчица.

От 11.00 часа премиерът Петков ще участва в поклонение на връх Околчица по повод отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Премиерът ще поздрави и участниците в Националния туристически поход “Козлодуй-Околчица“.

***

Дупница.

От 11.00 часа пред паметника на Христо Ботев, Община Дупница и Профилирана гимназия "Христо Ботев" организират тържествено отбелязване на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България и поднасяне на венци и цветя.

***

Кюстендил.

От 12.00 часа пред паметника на Васил Левски (Ларгото) в Кюстендил ще бъде отбелязан Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Тази година се навършват 146 години от гибелта на поета революционер.

***

Ловеч.

Община Ловеч ще отбележи с церемония 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

В 11:45 ч. – на Паметната плоча на загиналите Ботеви четници (зад Младежкия дом)

В 12:00 ч. – на Паметника на Тодор Кирков.

Точно в 12.00 часа по традиция в цялата страна ще има едноминутно мълчание и вой на сирени.



***

Разград.

От 10.30 часа на пресконференция в ОДМВР-Разград. Поводът са структурните промени в Дирекцията. Очакваме ви на централния вход.

***

Русе.

От 11.30 часа в чест на Христо Ботев и загиналите за свободата на България, Община Русе организира възпоменателна церемония пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение. Слово ще произнесат кметът на Община Русе Пенчо Милков и областният управител на Русе Анатоли Станев. Заупокойна молитва в памет на Христо Ботев и загиналите за свобода ще отслужат свещеници от Русенската Света Митрополия. По традиция в края на церемонията ще бъдат положени венци и цветя от обществени и политически организации, училища и институции. Церемонията ще завърши точно в 12 ч., когато ще прозвучат сирените в памет на Ботев и загиналите за българската свобода.

***

Свищов.

В Свищов ще се проведе общоградско поклонение по повод 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

По повод 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България и 146 години от гибелта на поета-революционер, Община Свищов и Военно формирование 28880 - гр. Белене организират общоградско поклонение от 11.30 ч. на паметника на Свободата в Свищов.



***

Смолян.

От 10.00 часа ще се проведе Поклонение пред Паметника-костница на връх Средногорец.Кметът Николай Мелемов, секретарят Момчил Николов и председателят на Общинския съвет Ангел Безергянов ще поднесат венци пред паметника-костница на загиналите герои от 21-ви Пехотен Средногорски полк по време на Балканската война.

На пл. "Свобода" на Стария център в Смолян от 11,30 часа пред паметника на Ботев с Почетен караул тържествено ще се отбележи 2 юни. В програмата ще участват 101 Алпийски полк, Общинският Духов оркестър и др. Слово за безсмъртния поет, публицист, журналист и революционер ще поднесе инж. Милка Матушева, директор на ДА- Смолян. Ще звучат и безсмъртните Ботеви стихове, изпълнени от актьора Румен Бечев.

***

Стара Загора.

От 11.30 часа пред бюст-паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк "Митрополит Методий Кусев“ ще се проведе тържествен общоградски ритуал, по повод отбелязване на Деня на Ботев и загиналите за Национално освобождение, организират Община Стара Загора и Втора Тунджанска бригада.



Точно в 12:00 часа воят на сирените ще оповести едноминутно мълчание в знак на всенародната почит към делото на Ботев и всички знайни и незнайни герои загиналите за свободата на България.



***

Трявна.

От 18.00 часа Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие Националните Славейкови празници в Трявна

***

Търговище.

От 11.30 часа Търговище ще отбележи Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. По традиция това ще се случи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на знаменосеца на Ботевата чета, Никола Симов – Куруто.

В минутите преди 12.00 ч. кметът д-р Дарин Димитров ще поднесе цветя. Градоначалникът отправя апел към ръководителите на институции, както и към всички съграждани, заедно да отдадем почит пред делото на Ботев и всички, загинали за свободата и независимостта ни.

***

Хасково.

От 12.00 часа пред паметника на Христо Ботев в Хасково ще бъде отбелязано безсмъртното дело на поета революционер и хилядите знайни и незнайни герои, пожертвали живота си за България.

***

Шумен.

От 11.00 часа в зала 203 на Община Шумен ще се проведе Общо събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците на общините от област Шумен.

Препращам дневния ред в прикачения файл.

***

Ямбол.

От 10.00 часа в двора на Професионална гимназия по земеделие "Христо Ботев“ ще се състои традиционната церемония по честването на 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

От 12:00 часа до 12:02 часа на 2 юни в Ямбол ще бъдат включени сирените за отдаване на почит към Христо Ботев и загиналите за свободата на България герои.