Конституцията, като основен закон на държавата, трябва да е най-бавно променящият се инструмент, защото това са трайно закрепени обществени отношения. Това заяви председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев пред NOVA NEWS.

По думите му, когато е участвал в заседанието на парламентарната комисия за конституционни промени, не е чул становище в подкрепа на исканите промени, включително и от привлечените експерти към комисията.

Дерменджиев акцентира, че всеки един законодателен проект минава през сложна процедура на обществено обсъждане и по оценяване на въздействието. Той попита реторично как разделянето на ВСС кардинално на 2 съвета ще се отрази бюджетно. По думите му няма такава разбивка.

Дерменджиев добави, че утре във Висшия адвокатски съвет ще дискутират въпроси, поставени от парламентарната комисия за конституционните промени.

Той определи като неудачен редът, който ограничава президента при назначаването на служебен премиер до 3 кандидатури. Даде пример с възможността председател на Конституционния съд да стане служебен премиер, което би довело до законодателен проблем, тъй като този пост няма заместници.

Също така има морален казус, ако председателят на НС стане служебен премиер, след като правителството е било свалено след вот на недоверие, коментира Дерменджиев.