Пред Венецианската комисия в края на седмицата ще представя становището на вносителите на измененията в Конституцията и ще защитя основната идея за пълното разделяне на ВСС на съдебен съвет и на прокурорски съвет. Като новият Висш съдебен съвет трябва да гарантира независимост и самоуправление на съдиите с мнозинство съдии, избрани от съдии, а прокурорският съвет – отчетност и отговорност на прокуратурата.

Това коментира министър Атанас Славов след заседание на ВСС, посветено на проекта за промени в основния закон. "Изненада ме монолитността на становището на ВСС, само един глас "против“ отделни части. Но това не е изненадващо предвид цялата история на взети решения на този състав на съвета“, каза доц. Славов.

Той отговори и на част от отправените критики. "Принципът за самоуправление е приложим изцяло само за съдиите, в много държави прокуратурите се управляват от органи на изпълнителната власт“, подчерта Славов. Министърът на правосъдието смята, че на базата на становището на Венецианската комисия ще се намерим балансиран модел на прокурорския съвет, така че да се отчита професионалният капацитет на прокурорите.

На опасенията, че проектът надскача правомощията на Обикновено Народно събрание, доц. Славов опонира: "Става дума за изменения в действащ основен закон, изцяло в главата "Съдебна власт“, без да има прехвърляне на органи от тази власт в други, та да се нарушава балансът на разделението на властите. Предлага се по-скоро оптимизация на функции, правомощия на органи в рамките на съдебната власт, според Тълкувателно решение 8 от 2005 г. на КС това е в прерогативите на Обикновено Народно събрание“.

Министър Славов се надява в процеса по приемане на конституционните изменения да се търси максимално широко съгласие за предложенията, които отговарят на стандартите за независимост на съдебната система. Амбициите на НС е измененията да станат факт до края на годината.