Чинарът, който е на 1300 години, е единственият в България, който има толкова дълго стебло, което сякаш се протяга към гроба на Преподобна Стойна. Това сподели в предаването “Туризмът на Фокус" с водещ Ася Александрова журналистът и изследовател на сакралната българска история Асен Асенов. 

“Бих искал да започна с емблематичното същество, което олицетворява Златолист, това е Преподобна Стойна. И тъй като имах щастието да познавам жената, която е затворила клепачите на Преподобна Стойна, баба Марийка, тя я наричаше Преподобието и аз от 11 години я наричам Преподобието. Златолист е едно много интересно сгушено място. Но малко хора знаят всъщност, че под селото минава огромен поток минерална вода. Това е една дъга, която идва от Велинград, преминава през редица села и излиза на Рупите, където баба Ванга е казвала, че Преподобието е 5 пъти по-силна от нея. Целият този регион е изключителен, не само като исторически духовен паметник, като исторически духовно място, но е и енергийно силен от гледна точка на благата, които дава. А именно топлата минерална вода, сухият климат, който лекува астма и белодробни заболявания и въобще целият този регион, който е избрала Преподобието да остане именно в тази църквичка е изключително силен. И препоръчвам на всички хора да намерят време, да помислят за българския дух и култура и да отдадат почит, като дойдат именно в Златолист", коментира журналистът.

Преподобна Стойна е живяла в двора на църквата “Свети Георги"

"Не напразно чинарът, който е на 1300 години, е единственият в България чинар, който има толкова дълго стебло, което сякаш се протяга към гроба на Преподобна Стойна. А пък в църквичката, на мраморната плоча с двуглавия орел, за съжаление тя е открадната, оригиналът го няма. Но силата е огромна, много голяма. Именно там уважаваната от мен и за съжаление вече покойна баба Марийка казва, че я е виждала да левитира, да се вдига над земята", обясни той.

Стенописите в църквата "Свети Георги" не приличат на никои други, защото:

"Това е дело на един много особен майстор, защото вътре, ако се качи човек по вътрешната стълбичка, първо вратата е надупчена от куршуми още от времето на Османското иго. В дясно по дървената стълбичка нагоре ще види дявол с арбалет, ще види неща, които са нетрадиционни за християнството, за да бъдат поставени на други места в България. Аз съм обиколил изключително много църкви, гледал съм много стенописи, но това, което го има в Преподобна Стойна - дявол, с извинение, да уринира в локал, дявол да кара човека да тегли каруца, има го само там. На времето, ще отворя една скоба, на времето хората не са можели да четат и пишат и затова църквите са толкова изографисани, за да може, като влезе някой да разказва и на младите, и на тези, които се въвеждат в християнството, какво всъщност се случва".

Някога Златолист е създадено като чифлик, който по-късно се е разраснал в село, което получило името Долна сушица. Местните жители се занимавали предимно с кираджийство и превозвали руда и обработено и необработено желязо. Името Златолист селото получава през 1951 г. и то е свързано с основния тогава поминък на неговите жители, а именно отглеждането на тютюн. Хората идват в Златолист не само заради църквата “Свети Георги", но и заради предшественичката на Ванга Преподобна Стойна, която е живяла в двора на църквата и е помогнала, и се оказва, че помага на много хора. 

“Самото място Преподобна Стойна го избира, когато пътува вече към Сандански, тогава градът се е казвал Свети врач. И решава, тъй като тя още на 16 години получава видение от Свети Георги, това е светецът според всички притчи до момента, според всички свидетелства - това е именно светецът, който я направлява и чрез който тя успява да лекува всички болести. Та лекува камъни, плеврит с билки, какво ли не. И яде изключително малко - трохи и плодове. И баба Ванга казва за нея, че Преподобието е по-висша".

Множество поклонници идват в с. Златолист с надеждата Бог, Свети Георги и Преподобна Стойна да чуят молитвите им за изцеление, рожба, работа, семейни и други житейски проблеми. Смята се, че всеки, който обгърне вековния чинар в двора на църквата ще се излекува, а който се люлее на вързаната на него люлка - ще се изцери от безплодие. По 1300-годишното изключително голямо дърво могат да се видят стотици прегънати листчета с желания, пъхнати на всевъзможни кътчета по него.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.