Защо БСП да е най-големият губещ от машинното гласуване – аз не мога да се съглася с такава оценка. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ ръководителят на делегацията на БСП в Европейския парламент и член на Националния съвет на партията Петър Витанов. "Но дори и възрастните хора, техните деца и внуци са принудени да работят в чужбина, голямата част от тях осъществяват връзка чрез вайбър и т.н За мен това е обида, отвратителна обида към левия избирател, когато му се натяква, че е технически неграмотен. Аз съм омерзен от това, което виждам, от тези партии, които решиха да върнат хартиената бюлетина. Тези аргументи – право на избор, са глупости. Това ще върне още по-големите съмнения към купения вот, ще върне недействителните бюлетини. За мен това е акт, който връща БСП там, където тя с цената на много усилия успя да дръпне. От днес няма кой да иска да говори с БСП и аз го казвам с огромна болка“.

Не съм оптимист за съставяне на каквото й да е правителство, с който й да е мандат, заяви Витанов.  "С мандата на ГЕРБ вече всички обявиха, че няма какво да преговарят. Единствената възможност е чрез реализиране на третия мандат, но минава през една коалиция – явна или по-скрита между ГЕРБ, БСП и "Български възход“. И ако някой ни тласне към нещо подобно, това означава пълна ликвидация на БСП. Надявам се, че там е останала поне капчица здрав разум и няма да ни тласне в тази посока“.

На всички български политически партии беше ясно, че още преди 4 г., когато новата ЕК изложи своята концепция за енергийна трансформация, за трансформиране и преминаването на икономиката към по-екологични енергийни източници, обясни Витанов. "Именно затова се бяха приели редица закони, които дават възможност за отпускане на много средства – по фонд за справедлив преход, по Плана за възстановяване и устойчивост, които да гарантират тази зелена трансформация. И по силата на преговорите във връзка с Плана – то беше написано, че до 2026 г. ще трябва да се затворят 1,4 гигавата. На всички ни е ясно, че не могат въглищните централи да продължат да работят още 30-50 г. Да, нямаме интерес да ги затваряме в момента. Но след 15-20 г., когато трансформираме нашата енергетика, то тогава най-нормалното нещо е да преминем от въглищни централи на друг тип енергийна обезпеченост, както направи половин Европа. Идеята беше тези, които са най-нерентабилни да бъдат преустановени. А държавните ТЕЦ-ове имаше възможност да работят още 20 г. напред. По принцип трябваше да се мисли в тази посока. И аз не виждам в това нищо толкова драматично“.

Войната промени нещата, но редица държави успяха да предоговорят своите планове и аз мисля, че България също трябва да положи усилия да предоговори част от условията по Плана за възстановяване, това включва и изключването на тези 1,4 гигавата, това е истината, няма нищо драматично, категорично заяви Витанов. "На политическите партии беше ясно какво предстои. Нямам спомен да са обсъждани тези въпроси на Национален съвет на БСП, поне не и през последните година-две“.

На въпрос на водещата дали има такава информация, че ЕК е решила да отдели Румъния от България за влизане в Шенген, Петър Витанов заяви: "Подобна официална информация няма. Подобни слухове се тиражират, но ние правим неимоверни усилия това нещо да не се осъществи. Бих могъл да говоря по този въпрос, когато има официална позиция. Сега аз бих ги нарекъл слухове. Имаме уверението на най-големите държави, включително на Германия, че няма да допусне разделяне. ЕП е категоричен – не може да има разделяне между България и Румъния, тъй като и двете страни са изпълнили техническите критерии.  Това е мнението и на ЕК. Надявам се да няма отделяне, защото това би било изключително неприятно, това би било свързано с допълнително недоверие към европейските институции. Ние правим всичко възможно никой дори да не си помисли да ни раздели. Да, неприятно е, когато в България няма  правителство, което да се обвърже с дългосрочни ангажименти. Аз не бих бързал и не бих приел тази новина за меродавна“.

Цона СЪБЧЕВА