Информационно-технологичните постижения да влязат в класната стая без да имаме подозрения, че учениците ще преписват. Това каза за Агенция "Фокус" директорът на 23 СУ "Ф.Ж. Кюри" Нина Чанева.

Чанева обясни, че учителите трябва да помогнат на учениците да се върнат в реалната среда на обучение сред периода на дистанционно обучение.

"Заедно с моя екип определихме няколко предизвикателства в образователната система. Първото е да върнем качеството на образованието, което загубихме при дистанционното обучение в предходни години. Да се вгледаме в децата, които бяха отделени от реалната среда на обучение и да им помогнем доколкото можем да възвърнат начина си на живот. Виждаме, че част от децата се промениха през последните две години", коментира тя.

Според нея широк диапазон от дейности трябва да бъдат променени в системата на образованието.

"Идват нови деца и нови поколения, които на практика изискват друг начин на преподаване и на общуване. Това е един дълъг процес, в който учителите трябва да се научат по друг начин да преподават, да променим вида на класните стаи, да разрешим на някой информационно-технологични постижения да влязат в класната стая без да имаме подозрения, че учениците ще преписват. Много са нещата, които новите поколения представят като предизвикателства пред образованието", каза Чанева.

Нина Чанева е на мнение, че обучението от разстояние не е попречило на добрите резултати на учениците.

"Резултатите, които отчитаме през тазгодишната кампания показват, че резултатите са по-високи от предходните. За част от учениците, разбира се, защото гледаме средни резултати, но след анализа, който направихме в нашето училище отчитаме във всички посоки, че дистанционното обучение не дава това качество, като присъственото обучение“, заключи тя.

Нели СТАВРЕВА