Спечелилите изборите трябва да предложат формула, която да структурира евроатлантическо мнозинство. Така ще се види коя партия ще има воля за управление.Това коментира в ефира на NOVA Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи и бивш посланик в Турция. 

"Смятам, че този път трябва да се опита по обратния начин – а именно да се отговори на въпроса има ли евроатлантическо мнозинство. В Европейския парламент се търси първо мнозинство, а след това се излъчва комисия, а не да се прави правителство и да се търси кой ще го подкрепя", поясни Нейнски.

Според нея има два варианта - да има ясно или неясно мнозинство. Смятам, че голямата отговорност е на първия -да предложи формула, която да структурира евроатлантическо мнозинство.

По думите й няма как България да провежда непрестанно избори. "Невъзможността или нежеланието да се структурира мнозинство, което да излъчи стабилно правителство води до радикален вот, който виждаме, че се увеличава. "Възраждане" вдига своите резултати, ИТН се връща в играта и като добавим БСП виждаме, че има друго мнозинство", обясни още Нейнски.

Тя обясни, че темите за Шенген, еврозоната и съдебната реформа трябва да бъдат ясно разписани, за да се види коя партия къде стои.

"Дяволът е заровен в детайлите на конкретните ангажименти, които България трябва да поеме. Кризата в доверието на нашите партньори към България е очевидна", допълни бившият министър на външните работи.

Според нея разцепление в коалицията ПП-ДБ би довело до по-сериозно задълбочаване на кризата.

"Нито на първия, нито на втория ще му е лесно. Прокрадва се идеята за правителство на малцинството. По парламентарната логика обаче всяко правителство на малцинството се избира от мнозинство. Ледът, по който трябва да се движат политическите лидери, е тънък. Ситуацията е патова. Ако съм на мястото на втория, ще тръгна от програмата и ще разпиша основните приоритети в детайли", коментира още Надежда Нейнски.

Относно корупцията у нас, тя заяви, че навсякъде по света има такава, разликата обаче е в търпимостта на различните държави.