Избирателните секции в Германия са около 115, като в големите градове имаме по няколко секции. Това каза за предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“ Младен Панов – член на избирателна секция в гр. Кьолн. "И при нас съществува практиката да се заменят членове на СИК, но не бих казал, че това се случва в дните непосредствено преди вота. Това по-често се организира 2-3 седмици преди самите избори. Не бих казал, че сме имали много импулсивни скорошни промени“.

Броят на хората, които се регистрират предварително не е голям, бих казал че стигаме до около 40-50 човека, въпреки че общността в Кьолн е много голяма, допълни Панов. "Официално регистрирани са може би около 5000 българи, като знаем че има някъде в същия размер и нерегистрирани, т.е. общността е доста голяма“.

Числата, които постигаме на изборите средно са някъде около 1300-1500 гласоподаватели, обясни Панов. "Аз лично се надявам на по-висока избирателна активност, но реалистично погледнато очакванията са ни да дойдат още по-малко хора“.

Това, че живеем в чужбина, не значи че сме изоставили България в сърцето си, заяви Панов. "Ние всички много се вълнуваме от това какво се случва в България, аз лично много се информирам политически, следя най-различни медии, опитвам се да си съставя едно обективно мнение какво се случва у нас и въз основа на това мнение гласувам. Според мен този тип глас е изключително важен – не само за нас, които живеем в чужбина, но и за българите, които живеят в България, защото в края на краищата става въпрос за бъдещето както на тях, така и на нас. И от тази гледна точка вотът на българите в чужбина е много важен и трябва да бъде респектиран“.

Харитина АГОПЯН