Възмутена съм, че софиянци и жителите на големите градове са силно подценени в избирателните им права заради несъвършенствата на пропорционалната избирателна система. Това коментира социологът Мира Радева, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "Аз бях особено възмутена, фрапирана, защото уж се занимавам с тази материя много години, но не очаквах, че са възможни подобни дълбоки изкривявания в българското изборно законодателство, каквито всъщност ваши колеги журналисти случайно може би или ровейки се, откриха. Става дума за това, че да речем софиянци, а и въобще жителите на големите градове са силно подценени в избирателните им права“, подчерта тя.

По думите й едно съотношение на това какъв брой жители избират един депутат. В София спрямо един по-слабо населен район като Видинския, показа, че във Видин ние избираме един депутат със 17 000 гласа, а в София – с 35 000 гласа.

"Иначе казано, моят избирателен статус е наполовина избирател, а на хората от Видин е цял“, отбеляза Мира Радева.

"Това е ужасно несправедливо. Първо, защото аз не съм съгласна да имам половин избирателни права спрямо когото и да било в страната. Вторият момент е, че подобни обезлюдяващи се райони всъщност стават все повече в страната. И третият момент е, че знаем, че големите градове като цяло и столицата събират едно по-младо, по-образовано, по-отворено, по-предприемчиво население, докато обратно – онези обезлюдяващи се райони, те са с по-възрастни хора, които са и по-ниско образовани, ако щете и чисто житейският им хоризонт е по-къс“, допълни тя.

Самата избирателна система поставя акцент върху избора на неперспективни социални слоеве, допълни още социологът.

Евелина БРАНИМИРОВА