"Имаме много проблеми с тези бежанци, постоянно има бити деца!" 

Това категорично и страшно признание получихме от протестиращата срещу агресията от страна на мигранти майка на две деца, излязла под дъжда, за да протестира в името на живота, здравето и спокойствието на децата си.

Общо 30 души от центъра за бежанци в столичния квартал "Овча купел" ще бъдат преместени в този в село Баня още тази седмица, стана ясно днес по време на изслушването на председателя на Държавната агенция за бежанците в Народното събрание. 

Достатъчно ли е това, обаче? 

Часове по-рано стотици граждани се събраха на протест с искане за засилено полицейско присъствие и изобщо преместването на бежанския център от квартала им "Овча купел". Стигна се и до напрежение. Представители на т. нар. и неназовани официално младежки организации и футболни агитки хвърлиха няколко бомбички и запалиха факли на иначе протичащия мирно във вторник вечерта протест на жителите на квартала. Притеснени от насилието и събитията от последните дни майки с децата си, бяха на първа линия на демонстрацията срещу насилието с участието на мигранти в столицата. 

Бежанският лагер е между детска градина, училище и университет 

"Заради децата съм тук на протеста, искаме да си спасим тях. Имаме много проблеми с тези бежанци, постоянно има бити деца! Постоянно има уплашени жени, изскачат пред жените, стряскат ги. Имаме и случаи на бити мъже. 

Не знаем дали са бити от бежанци или от други малцинства, но е факт, че имаме голям проблем в квартала. Искаме да живеем спокойно. 

Бежанският лагер е между детска градина, училище и университет. Ето това дете ще учи в училище, което е точно там. Аз не знам как да си запиша детето или как изобщо да я пусна на училище в Овча Купел, когато порасне. Дано да успеем!", откровении тя пред екипа на "Фокус" и определи положението като твърде лично.

Охраната не може да ги изгони - те бежанците имат повече права от нас, от децата ни 

"Когато са с нас се чувстват спокойни, иначе - не", казват пред камерата на "Фокус" други две майки, дошли с дъщерите си, за да се включат в гражданското недоволство с искане за преместване на бежанския център от столичния квартал "Овча Купел". 

"Не се чувстваме спокойни, защото нашите деца учат по-горе в училището, което е точно до бежанците. Как точно да сме спокойни? Влизат в училището по всяко време", разказват ни те. 

"Те ползват игрището на училището, те са постоянно там, те са постоянното присъствие. Охраната не може да ги изгони - те бежанците имат повече права от нас, от децата ни. Сутрин ги водим, следобед ги прибираме, друг начин няма. Въобще не трябва да има бежанци тук. Днес специално полицията е много", признава едната жена.

Полицията остава на място в квартала, но спокойствието на родителите от "Овча Купел" остава мираж

Да не говорим, че има улици в квартала, макар и нови, в които няма никакво работещо или изградено изобщо осветление и е повече от опасно. Оттам премина протестното шествие снощи, но тези хора минават по тях не само във вторник вечер, а всяка вечер на път към домовете си в района.