Съдебната реформа може да е обединителен фактор за стабилно мнозинство. Това каза пред журналисти служебният правосъден министър Крум Зарков. "Да се надяваме, че следващите парламентарни избори няма да са толкова скоро, защото има важни закони за приемане. Сред тези, които Министерството ще внесе в парламента, са Механизмът за контрол на главния прокурор, антикорупционното законодателство, Законът за физически фалит и др.“

Според Зарков няма нищо противоконституционно в идеите за промени на Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, касаещи отговорността на главния прокурора. Съдебната реформа може да е обединителен фактор на стабилно мнозинство, коментира още той.

Според Зарков надрасканите протоколи и многото невалидни бюлетини са вследствие на връщането на хартиената бюлетина, а не на организацията на вота. "Сгрешените протоколи сме ги виждали и преди, те не са нещо ново, но бяхме преодолели този порок“.

По думите му служебното правителство е направило всичко възможно в една трудна ситуация да организира предсрочния парламентарен вот.

Видеонаблюдението, според министър Зарков, е било почти невъзможна задача, затова той изрази надежда следващият парламент да прочете внимателно анализа, който се очаква да бъде направен по темата както от Централната избирателна комисия, така и от Обществения съвет към ЦИК.

Правосъдният министър Крум Зарков присъства на церемонията по встъпване в длъжност на председателя на Националното бюро за правна помощ Наталия Илиева.