Община Свищов специално още миналата година направи собствена инвестиция в размер на близо 800 000 лева, където бяха подменени всички осветителни тела с енергоспестяващи на територията на 15-те населени места, което ни дава малко въздух по отношение на разходите за електроенергия. Това каза кметът на Свищов Генчо Генчев, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Дай боже да се случи и Планът за възстановяване в областта на енергийната ефективност. Там има 82 общини, които са кандидатствали по Норвежкия финансов механизъм, с който да бъдат подменени уличните осветителни тела в общинския център и изцяло да можем да затворим кръга, иначе няма друг шанс, по който да се справят общините. Пак казвам, няма да оставим на тъмно жителите, тъй като осветлението е част от живота на хората, особено на тези, които се налага вечер да излизат. Ще направим всичко необходимо да запазим тази придобивка за жителите. Пак казвам, с компромисите и разходите по отношение на други политики, които сме си заложили, но не успяваме да ги осъществим, за да може да устискаме на напрежението“, посочи кметът.

Въпреки по-големите разходи за местната власт, кметът на Свищов определи решението за безплатни детски градини като изключителна социална мярка.

"Община Свищов взе такова решение за безплатни детски градини, защото това е изключителна социална политика, особено към младите семейства. Какво значи примерно даването на една еднократна помощ за отглеждането на дете? Това се казва помощ, защото средно на едно семейство целогодишно таксата, която плащаха родителите, беше около 1000-1100 лева. За две деца са 2000 лева. Това са немалко средства, които биват спестени от бюджета на семействата. Много е добро решението, възприемаме го и хората също го възприемат. Но трябва да се помисли за реалните разходи, които извършват общините към детските градини, защото тези средства, пак казвам, които изчислихме на базата на техни икономически показатели, не отговарят на действителността, на издръжката на детските градини. И това налага общините отново да дотират и да влагат сериозен финансов ресурс към детските градини и към социалните услуги. Но това е правилното решение за образователната среда, защото по този начин вече не се налага толкова изпълняването на механизма за вкарването на децата в образователната система, а те сами влизат в образователната система, защото много от тях – 30% сме направили изчисления, че не пускаха децата си в детска градина заради тези такси, които трябваше да плащат родителите“.

Това е един изключителен социален, икономически аспект върху семействата, младите семейства и върху децата. Няма нищо по-хубаво да се инвестира в бъдещето на нашите деца, а именно с такива форми на действия от страна на държавата и от страна на политиките на съответната община., допълни кметът Генчо Генчев.

Евелина БРАНИМИРОВА