Всичко, което очаквахме, като че ли се състоя на тези избори, няма големи изненади – ниска избирателна активност, твърдите ядра ясно подкрепят партиите. Кой ще влезе и кой няма да влезе не е такава голяма интрига, защото така или иначе се очертава, че няма да има правителство в този парламент, поне при заявените преди изборите от политическите партии позиции. Разпределението на гласовете според него показва две ясни опозиции – "срещу" Бойко Борисов и "за" Бойко Борисов. "Аз не биха казал "за" ГЕРБ или "срещу" ГЕРБ, защото тук разделителната линия е именно лидерът на партията. Това каза политологът Иван Начев в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".  

"Ясно е, че правителство в тази конфигурация много трудно може да се състави. Днес всички ще кажат, че са печеливши, но за мен всички са губещи", заяви Начев. 

Според него Бойко Борисов няма да направи компромис и да се откаже от политиката в името на това да бъде формирано правителство. Дори да бъдат постигнати определени договорености между първите две политически сили и бъде формиран кабинет, той няма да бъде стабилен и с дълъг живот, прогнозира политологът.  

По думите му и двете големи политически сили трябва да направят изводите си от ниската избирателна активност и да оставят политическия егоизъм настрана в името на интересите на гражданите.

"Най-важното е икономическото развитие на България, какво правим, какво произвеждаме, как осигуряваме заетост, какви доходи имаме. Инфлация има навсякъде в Европейския съюз, ние не сме изключение, но в нормалните европейски държави има отговорност и опити да се овладеят тези процеси", коментира Начев.  

Изненадата на тези избори според него е влизането на "Има такъв народ" в парламента, макар и на границата на 4-процентната бариера. Очакванията на анализаторите и социолозите са били това да е по-скоро "Български възход", посочи политологът.

"Изненада ще бъде за самите участници, защото ще прави сложна конфигурацията за правителство, тъй като тези 4% обикновено носят 10-15 депутата, които съответно те се взимат от останалите политическите партии", поясни Начев.  

Връщането на хартиената бюлетина според него е връщане назад и неминуемо е дало отражение върху изборния процес: "Много хора решиха да не отидат да гласуват заради това, че няма машини. И набирането на хора за самите секции също беше проблем, защото много по-лесно се отчитат и броят гласовете при едно машинно гласуване. Броенето на гласовете също беше затруднено заради сложните изисквания на закона за попълване на протоколите. Ще видите накрая – хартиената бюлетина по никакъв начин не върна подкрепата на тези политически партии", заяви политологът.  

Начев прогнозира, че засилващото се недоволство от управлението на близки на ГЕРБ кметове вероятно ще доведе до промяна и в местната власт. "Възможно е ГЕРБ да започне да губи местната власт в резултат на това, което наблюдаваме като процес в момента", коментира той.