Световното сопрано Мария Гулегина направи посещение в България, за да се срещне с деца и семейства, бягащи от войната в Украйна. Визитата е по повод днешния Световен ден на бежанците. Гулегина се запозна и с подкрепата за децата с увреждания в България с цел да не бъдат изоставяни в институции, а да са приобщени в масовата образователна система у нас.

“Гласът на Мария носи успокоение на множество семейства, които тъгуват по родината си. За мен бе вдъхновение да видя искрата надежда в очите на децата, с които се срещнахме. Наша обща отговорност е да подкрепим всички деца, разселени от конфликти и кризи, и да осигурим достъпа им до образование, закрила и други жизнено важни услуги, гарантиращи развитието им сега и за в бъдеще“, каза Представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн.

Войната в Украйна принуди над 2 милиона деца да напуснат страната, а други 3 милиона са вътрешно разселени от февруари насам. Над 325 000 украинци са влезли в България през първите 100 дни от войната в Украйна – около 115 000 са получили временна закрила, като 40 000 от тях са деца.

Гулегина, която е родена в Одеса, посети един от 32-та центъра за подкрепа на бежанци Blue Dot (Синя точка), създадени от УНИЦЕФ и ВКБООН в съседните на Украйна държави – този в централата на Българския червен кръст в София. Центровете са защитени пространства по границите и в други ключови места, които осигуряват информация, психосоциална подкрепа и правна помощ на търсещите закрила. Специално за децата те осигуряват безопасност, кътове за игра, възможност за отдих. В България има вече 5 такива центъра и те са изградени от УНИЦЕФ и ВКБООН в партньорство с БЧК, БХК, Съвета на жените бежанки, както и самите бежански общности.

“Знам какво е държавата ти да е във война. Трябва да направим всичко възможно да има мир, децата имат нужда от нашата помощ", заяви Гулегина, след като се запозна с разказите на украинските деца и семейства.

Гулегина, която като бебе е родена с физическо увреждане, засягащо подвижността на краката, заради което лекарите посъветвали майка й да я изостави – посети Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование (РЦПППО)-София. В Европа все още около 350 000 деца живеят в институции, като голяма част от тях са с увреждания. В България около 10 000 деца с увреждания все още са извън образователната система. УНИЦЕФ, МОН и РЦПППО-София разработиха платформа за онлайн обучение на деца с увреждания по време на пандемията от COVID-19, както и мобилнo приложение за символна комуникация на невербалните деца.

“Преди години аз самата бях с физическо увреждане, но моята майка не се отказа от мен. С нейна помощ не само проходих, но танцувах, тренирах художествена гимнастика и станах оперна певица. Посланието ми към родителите е: никога не се отказвайте!", призова Гулегина в Международния месец на родителите, който се чества всяка година през юни.