В последните дни оплакванията на потребители за отменени или забавени полети от най-различни точки на Европа се увеличават. На по-големите летища чакането на опашките за проверки или чекиране на багажа е толкова дълго, че има и сигнали на пътници, изпуснали полета си. От Европейски потребителски център България се опитахме да съберем отговорите на най-честите въпроси, които получаваме.

Какви са правата ми при закъснял полет?

Пътниците винаги имат право на информация, а ако полетът закъснява повече от 2 часа,

въздушният превозвач трябва да им осигури храна и напитки за времето за изчакване. Има и допълнителни грижи, които са разписани в Регламент 261 - две телефонни обаждания или достъп до имейл, както и ако е необходимо – нощувка в хотел и превоз от и до мястото за настаняване.

"В случай че авиокомпанията не ви осигури ваучери или храна, и трябва да си купите обяд или вечеря сами от магазина или ресторанта на летището, докато чакате полета да излети, пазете касовата бележка. Важно е тези разходи да бъдат разумни, за да бъдат признати в последствие от авиокомпанията“, съветва Соня Спасова, директор на ЕПЦ България.

Ако полетът закъснее повече от 3 часа при кацане в крайната точка, е възможно пътниците да имат право и на обезщетение. Това обаче не е валидно за всеки случай. Превозвачът не дължи подобна компенсация, ако закъснението е породено от т.нар. извънредни обстоятелства – например буря, стачка на летищните власти или заплаха за атентат. Размерът на обезщетението зависи от дължината на маршрута – за най-масовите полети в Европа до 1500 км сумата е 250 евро, а ако е до 3500 км – 400 евро.

Къде да проверя какви са моите права при закъснял полет?

Най-лесно това може да стане на сайта на Европейски потребителски център България

www.ecc.bg. Там има "калкулатор за полети“, където бързо и безплатно може да се проверят

какви са правата на пътниците и дори да се изчисли какво обезщетение може да получат те, ако самолетът им закъснее. Чрез калкулатора може да се проверят и какви са задълженията на авиокомпаниите. Използването на калкулатора за полети е изключително лесно, като е необходимо само да се въведат началната и крайната точка за пътуването на английски език.

Възможно ли е да се получи възстановяване на парите за билета и дори обезщетение, ако изпусна полет, защото съм чакал много дълго при проверките за сигурност на летището?

По-вероятно - не. Дългите опашки и организирането на проверките за сигурност са отговорност на летището, а не на авиокомпанията. Поради тази причина авиопревозвачите не са задължени да връщат сумата за билетите или да изплащат обезщетение, ако пътниците не са на изхода/гейта за самолета в указания на бордната карта час.

За съжаление, възстановяването на разходи от страна на летището също е малко вероятно.

Пътниците биха могли да потърсят правата си с аргумента, че летището е виновно за изпуснатия полет, но това би означавало да се обърнат към съда, като преди това се посъветват с адвокат. Ако се стигне до там, ще бъде необходимо да докажат кога са пристигнали на летището и евентуално да покажат с видео или снимка, че са чакали на дълги опашки. Добре е да се пазят касови бележки за паркинга или от покупка на терминала, билет от градския транспорт или други доказателства, които могат да потвърдят времето, в което пътуващите са пристигнали на аерогарата.

Общо правило е да се провери и на сайта на превозвача или на сайта на летището колко часа преди полета пасажерите трябва да са пристигнали там.

Изпуснах полета си поради дълги опашки. Мога ли да получа компенсация, ако имам застраховка?

Това зависи от условията на самата застраховка. По правило чрез застраховки най-често се

изплаща обезщетение при изпуснати полети заради заболяване или извънредно събитие –

например катастрофа по пътя към летището, но не и поради забавяне, свързано с проверките за сигурност.