На над 50% от жените и над 45% от мъжете им се е наложило да променят местоживеенето си, някога в живота, независимо дали вътре или извън страната. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ Евелин Йорданова – началник на отдел "Статистика на здравеопазването и правосъдието“ към НСИ. "Като основната причина за това е встъпване в брак за 28% от анкетираните, втората по последователност причина – това е работата и по-добри условия на живот. Това са водещите причини за промяната на местоживеенето, независимо кога се е случила тази промяна някога през живота“.

Интересно е обаче какви са водещите причини за последната промяна, в случай че тя се е случила след предходното преброяване, т.е. в последните 10 г. след 2011 г., допълни Йорданова. "И тук вече настъпват големите различия, вече встъпването в брак изобщо не е водеща причина, водещата причина вече е работата за около 23% от лицата, на второ място следва образованието и едва на трето място е встъпването в брак. Като съществени са разликите за жените и за мъжете. За жените повече от 10-процентни пункта намаляват тези дялове, за мъжете малко по-малко“.

По отношение на вътрешната миграция, малко лица декларират готовност да мигрират вътре в страната и сравнението показва, че няма съществени промени в нагласите на хората в това отношение, обясни Йорданова. "Най-голям е делът на младите хора, които вече са взели такова решение. Нискообразованите лица по-рядко изразяват желание да мигрират в страната, докато сред висшистите и лицата със средно образование, тези дялове са малко по-високи“.