Денят на труда е голямо събитие за международните вериги, моловете, ресторантите, туроператорите, онлайн търговците и за търговците на дребно като цяло, тъй като повечето от тях работят на 1 май и генерират големи печалби. Подобно на други официални празници, днешният ден се счита за добро време за шопинг, за пътуване или поне за една добра вечеря в ресторант.

Статистиката показва, че почти винаги именно на 1 май търговията на дребно в България бележи ръст. Именно търговците са и от малкото хора, които в наши дни работят на Международния ден на труда.

Част от представителите на българския бизнес не искат 1 май да е почивен ден

Преди няколко години, допитване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), показа, че повече от половината фирми (53%) в България са работили на 1 май, припомня money.bg. Не във всички компании обаче на работа е бил целият персонал (при 22% 1 май е бил нормален работен ден) и Денят на труда е бил работен за всеки шести служител.

Както тогава, така и днес, част от бизнеса у нас недоволства от многото почивни дни през годината. Причината е, че голяма част от работодателите се затрудняват с допълнителното заплащане, което се дължи за положен труд по време на празнични дни.