Обществото трябва да помага на жертвите на домашно насилие, а не да си затваря очите. Всеки може да попадне в подобна ситуация. Това заяви в студиото на NOVA доцент Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР.

"За 30 години отгледахме едно общество, в което липсва съпреживяване. Убеден съм, че всички около жертвата са знаели какво се случва, но всеки е смятал, че не го засяга. Това в правната теория се нарича недоносителство и е форма на съучастие. Но е инкриминирано, само когато става въпрос за престъпление от финансово-кредитната система", каза Милен Иванов.

По думите му статистиката за насилие спрямо жени е доста по-страшна.

"Има много нормативни документи, които предвиждат действия от страна на МВР. Първо, инструкцията за превантивна дейност предвижда лица, които са осъждани 2 пъти, да бъдат под постоянен контрол. Проблемът е, че в МВР никой не обработва и не прави изводи от натрупани сигнали. Полицията няма как да разбере, че даден човек е заплашван. Някой трябва да подаде информация – роднини, колеги, неправителствените организации", посочи бившият ам.-ректор на Академията на МВР.