Делото за убийството на 32-годишната Кристина се гледа в Софийския апелативен съд. Калоян Каймакчийски поиска по-лека мярка - домашен арест. Той е обвинен, че е застрелял бившата си приятелка. По данни на прокуратурата мъжът е използвал личното оръжие на настоящата си приятелка, която е военнослужещ.

Според адвоката на Каймакчийски - Илиан Гергененов, обвиняемият има постоянен и установен адрес и трайна трудова заетост - специалист оперативно проектиране на мрежата. Той не е осъждан, а реабилитиран по право, също така мъжът не се е укривал, а е съдействал на полицията.

Защитата твърди, че ако Калоян бъде пуснат под домашен арест, той ще бъде при майка си, която е кметски наместник, в село Черньово до Ихтиман, информира bTV.

“Единствено моля за по-лека мярка. Само това искам. Или домашен арест, или мярка, която е различна от задържане под стража. Само това искам - да не бъда задържан под стража", заяви Калоян под съда.

Припомняме, че точно преди седмица тялото на Кристина Благоева беше намерено в багажник на автомобил с две огнестрелни рани. Ден по-късно бившият ѝ интимен приятел беше задържан и обвинен за убийството ѝ. Прокуратурата твърди, че на 3 април Калоян Каймакчийски е умишлено стрелял по Кристина Благоева, като произвел два изстрела с огнестрелно оръжие, използвайки пистолет "Макаров".

На 12 април стана ясно, че обвиненият за убийство Калоян е заплашвал преди години и друга своя бивша приятелка с думите “С какво предпочиташ да те убия? Защо не ме улесниш и не се самоубиеш“.

През 2016 г. е получил условна присъда за тези заплахи за убийство, както и за палеж на автомобил. Към онзи момент мъжът е бил с чисто съдебно минало.

Разследването е на 10 дни, но е изключително активно след обвинението по чл. 116 - едно от най-тежките престъпления в Наказателния кодекс.

Според прокурор Светлозар Петров Калоян предумишлено е убил Кристина около 17:00 часа на 3 април, след като е замислил е тежкото престъпление и се е подготвил е старателно, Разговорът, който Калоян и Кристина са водели, е ескалирал и той я е прострелял, а смъртта е настъпила мигновено. Разпитани са много свидетели. Автомобилът, в който тялото на жената е било прехвърлено, е бил подготвен. А след това обвиненият е изхвърлил дрехите и ръкавиците, които е носил, но е забравил една от гилзите.

След това е накарал е Йордана – настоящата си приятелка, да върне оръжието си в поделението, където тя работи като военнослужещ, а не в касата в жилището си.

Доказателствата са косвени, има обилна съвкупност, които свързват Калоян със смъртта на Кристина. Според обвинението той е имал е мотива, средствата и възможността да извърши това тежко престъпление.

Налице е реална опасност обвиняемият да извърши ново престъпление, ако не бъде задържан. Според прокурора Калоян се води реабилитиран, но е бил осъждан - за закана за убийство и умишлен палеж. Свидетел твърди в беседа, че Калоян си е признал пред него за стореното.

Йордана Сотирова ще се яви като свидетел по делото.

Към момента съдът се оттегли да заседава.