Ефективната и повсеместна борба с организираната престъпност и корупцията е приоритет за Коалиция "Заедно“, заявяват от коалицията. И допълват:

"Осигуряване на реална реформа на модела на съдебната власт за по-добро правосъдие и доверие в обществото. Реализиране на реформа чрез диалог между законодателната власт и органите на съдебната власт. Изготвяне на цялостен анализ на проблемите в правосъдната система заедно с представители на всички нива от системата.

Предприемане на действия за преразглеждане от Конституционния съд на хипотезите в РКС № 3 от 2003 г. Преразглеждане структурата на органите на съдебната власт. На база анализ за забавянето на делата предлагане на промени, насочени към бързо правосъдие, справедливост и ефективност, по - добра система за атестиране и заплащане в съдебната система, ограничаване на правомощията на главния прокурор до издаване на методически указания.

Обсъждане мястото на министъра на правосъдието с оглед критиките на Европейската комисия. Промени във Висшия съдебен съвет чрез намаляване на квотата на Народното събрание и гарантиране по-широка представителност на магистрати от различни по ранг съдилища. Въвеждане принципа на ротация, въвеждане на възраст за заемане на длъжността - по аналогия на пенсионирането за съдии, прокурори и следователи. Преразглеждане на натовареността на съдилищата.

Промяна чрез реформа на конституционния модел на съдебната власт, нов НК, промени в ЗСВ, НПК.

Решаване на социалните проблеми, свързани с битовата престъпност, в отделните населени места. Целта е подобряване на безопасността и сигурността, предотвратяване въвличането на млади хора в престъпни дейности, гарантиране, че повече престъпления се разследват и преследват, борба с тежката организирана престъпност, подобряване на обезщетението за жертвите на престъпления и по-справедливи наказания за нарушителите. Разработване на механизъм за гарантиране на сигурност и спокойствие на гражданите.

Цялостен анализ на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Преразглеждане статута на органите за противодействие на корупцията и техните правомощия. Преразглеждане кръга на лицата, които попадат в обхвата на закона. Нов вид и обхват на декларациите за имущество и интереси. Гарантиране принципа “Всички равни пред закона".

https://www.facebook.com/liliya.nedeva.37

https://www.facebook.com/koaliciazaedno

Коалиция "Заедно“ е с бюлетина 8.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!