Държавна агенция "Архиви“ представя нови сайтове и постъпления по повод Деня на българските архивисти, съобщиха от институцията.От там допълват, че тяхната мисия като културна институция, съхраняваща и популяризираща националното документално богатство, би била немислима без усилията на специалистите, посветили своите професионални умения на опазването на документалното наследство и неговото показване пред широка обществена аудитория.

На този ден ще представим нашите нови инициативи, с които Държавна агенция "Архиви“ дава своя ценен принос за "оживяването“ на миналото и неговата презентация в условията на новите технологични постижения. През тази година стартираме нашата нова дигитална колекция, посветена на значими личности в българската история. Ще насочим Вашето внимание към документалното наследство на Гоце Делчев и Константин Стоилов.

Революционната дейност на Гоце Делчев е проследена чрез поредица от документи, писани от неговата ръка, които се съхраняват в документалните масиви на Централния държавен архив (ЦДА) и в някои сродни културни институции. Вторият интернет сайт популяризира видния български политик и дипломат от втората половина на XIX в. Константин Стоилов. Чрез този сайт ще покажем огромното значение на бележития българин за развитието на нашата държава в икономически и външнополитически план, както и достойното мястото, което тя заема в Европа благодарение на неговите усилия и способности.

Ще представим и новите постъпления, придобити от ЦДА през последната година. Важен акцент в това отношение поставяме върху Паметната книга за известния философ и поет Пенчо Славейков, изработена през 1940 г. от Българското академично дружество "Пенчо Славейков“ Тя е подготвена за тържествата в чест на Пенчо Славейков, организирани от дружеството в Брунате (Италия), в рамките на които е открита първата паметна плоча за поета, поставена върху фасадата на хотел "Белависта", където той завършва жизнения си път през 1912 г. Книгата съдържа пожелания и подписи, както на участниците в тържествата на 24 май 1940 г., така и на редица посетители на "Белависта" и поклонници – българи и италианци, за времето 1940–1944 г.

Ще Ви запознаем и с допълнителните постъпления към фондовете на политиците Г. М. Димитров и Иван Михайлов (Ванче), художника Иван Газдов, поета Младен Исаев и скулптора Светлин Русев, както и с новопостъпилия семеен фонд на Дянко и Младена Сотирови – представители на българската емиграция в Лондон и журналисти в радио "Свободна Европа“.

По този повод, Държавна агенция "Архиви“ ще проведе днес пресконференция, която ще се състои в изложбената зала на Агенцията на ул. "Московска“ № 5 от 11.00 часа.