Бас Ейкахут е роден в Нидерландия. Той е единият от двамата водещи кандидати (бел. от ред. - Spitzenkandidat) на Европейската зелена партия на изборите за Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни тази година. В настоящия Европарламент Ейкхаут е заместник-председател на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Той има дългогодишен опит като евродепутат - присъединява се за първи път през 2009 година като кандидат на Нидерландската зелена партия. 

Знам, че за много хора ще е много по-добре, ако кажем "Няма да да повдигаме въпроса (бел. от ред. - със затварянето на въглищните централи) и всичко ще бъде наред, гласувайте за нас“, но това е популистки лозунг, а ние предпочитаме да бъдем честни. Това заяви в интервю за "Фокус" Бас Ейкхаут по темата за справедливия енергиен преход и въглищните централи у нас. 

"Мисля, че е по-добре за хората да имат честни политици, а не такива, които се правят, че мините могат да продължат да работят до 2038 година. Това най-вероятно няма да се случи. Причините не са само политиките в сферата на околната среда, но и невъзможността да се поддържат от икономическа гледна точка. България внася много повече (бел. от ред. - електричество), отколкото произвежда сама", заяви Бас Ейкхаут.

По думите му проблем със сектора има. Spitzenkandidat-ът на Европейската зелена партия бе категоричен, че справедливият преход в трябва да се случи чрез реформи и множество инвестирани средства: "Правейки се обаче, че няма нужда от промяна и даването на лъжливи надежди на хората, прави много по-голям проблема, който така или иначе вече съществува. Ние предпочитаме да бъдем искрени, да бъдем ясни с политиките, които смятаме да проведем. Реформите обаче вървят с огромни средства, които са предвидени за инвестиция, за осъществяването на прехода особено в най-засегнатите региони".

Той е категоричен "преходът наистина ще бъде труден за някои от регионите". И изреди необходимите стъпки, които трябва да бъдат предприети, така че реформата да се осъществи. 

"Не твърдим, че преходът ще бъде лесен за всички. Той наистина ще бъде много труден за някои от регионите, но именно заради това трябва да има нужната подготовка, трябва да сме адаптивни, да сме ясни с това, което искаме да постигнем, но освен това и да се помогне за неговото осъществяване. Ако сега кажем "Всичко ще бъде наред с вашите мини до 2038 година, ще говорим, когато дойде тя“, това няма да бъде справедливо спрямо хората", обясни Ейкхаут.

"В комбинация с огромна инвестиционна програма, а това е залегнало в програмата на Европейската зелена партия, ние ще настояваме за много повече средства, които да бъдат заделени за осъществяването на прехода", уверява той.

Опитният евродепутат обясни, че средствата, отпускани от ЕС за справедлив преход, не са били разпределени правилно. По думите му в голямата си част парите трябвало да отидат за държавите като България, където проблемът с въглищните централи е много сериозен: "До момента парите не бяха похарчени добре. Ще попитате защо? Защото в Нидерландия например бяха дадени средства за енергиен преход, защо се прави това? Тези пари са много важен инструмент за регионите, в които наистина имат нужда да се адаптират, а не просто да бъдат раздавани в цяла Европа".

"Очевидно е, че държави като България имат нужда от тези средства. Заставаме плътно зад това, но преходът все пак трябва да бъде осъществен", категоричен е той.