Община Карлово започва да приема заявления за държавните помощи от домакинствата, пострадали при наводнението. Това съобщи за "Фокус" зам.-кметът Данка Люртова. Държавата отпуска допълнително по 2500 лв. на пострадалите от наводнениието от трите села Богдан, Каравелово и Слатина. 

Вече има издадена заповед към "Фонд за социална закрила" от министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Семействата, които ще кандидатстват за допълнително финансово подпомагане в размер до 2500 лв., са утвърдени с решение на Общинския съвет.

Ясни са и условията, на които трябва да отговарят те - имотът да е законно построен, да са получили първоначалната помощ от 375 лв., жилището да е единствено и да имат месечен доход до 504 лв. на член от семейството. Пари в брой няма да бъдат раздавани, а ще бъдат заплащани фактури за домакинското оборудване и обзавеждане, уточняват от общината.

Документите се подават в Община Карлово от днес, краен срок няма.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров и кметът на община Карлово Емил Кабаиванов обсъдиха преди дни възможностите за оказване на допълнителна подкрепа на пострадалите в наводнените села в региона през септември миналата година. Двамата се срещнаха в Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

По време на разговора министър Лазаров обясни, че през 2023 г. Фонд "Социална закрила“ отпуска еднократна помощ до 2500 лв. на човек или семейството за закупуване на оборудване/обзавеждане на пострадало жилище при кризисна ситуация. Общият бюджет на ФСЗ за подпомагане при наводнение, земетресение, пожар или друго бедствие е 860 000 лв. Дейностите за подкрепа на пострадалите хора ще се подпомагат от общинските администрации и Агенция за социално подпомагане (АСП).

По данни на АСП 414 семейства са подкрепени с еднократна помощ от 375 лв. след наводнението през септември 2022 г. Изплатената сума е в размер на 155 250 лв. Допълнително по Програмата за храни и основно материално подпомагане в община Карлово топъл обяд получават 371 нуждаещи се.