Голяма част от публиката на Националния музей "Васил Левски" в Карлово е от млади хора, те са повече от половината от посетителите. Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" директорът на музея Дора Чаушева. "Надявам се, че интересът у малките се провокира от техните учители и родители. А младите и по-зрели младежи, и студенти, виждам, че се възхищават от неговите идеи и някои посещават музея със своите малки деца. Сигурно Левски, със своите качества и добродетели, и със своите дела, които и в наше време все още не сме успели да реализираме, са тези привлекателни моменти, които водят младежите към музея", каза още Чаушева.

Според нея, много рядко в историята се появяват личности като Левски. Дори в своето време той е бил един. Сред плеадата дейци той наистина е един единствен, той успява да увлече толкова много съмишленици след себе си, които да му се доверят. И затова и сега така и не се появява фигура като него. 

"Всеки ден ние българите трябва да си спомняме за Апостола. Може да има съвсем ежедневни ползи от това да си спомним за него, за идеите му, за добротата му, за неговата отдаденост, решимост, за това, че е категоричен, че нещо, което е обещано трябва да го свършим. Когато се сещаме за тези човешки стойности на Левски и се опитваме и ние да бъдем такива хора, ще има голяма полза за предаването на образа на Левски и дано да станем по-добри хора като него, спазвайки неговите принципи", добави Дора Чаушева.

Тя разказа как в музея в Карлово ще отбележат 150 години от гибелта на Апостола на свободата.

"Нашият музей е център на събития през цялата година, а в дните около рождението и гибелта му още много хора посещават музея. Подготовката за тази годишнина започна още миналата година, когато отбелязахме и 85 години от създаването на музея. Беше проведена интересна конференция и сега, в навечерието на годишнината ще издадем  сборник от материали от тази конференция", посочи Чаушева. Музеят открива и интересни изложби в цялата страна. Те ще продължат през цялата година.

Уроци за Левски се предават на живо онлайн, за да може българчетата в чужбина да се запознаят с живота и делото на Апостола на свободата. 

Цоня СЪБЧЕВА