Полицията може да се бори с купуването на гласове на дребно, но не може да се бори с купуването на гласове на едро. Това каза доц. Красен Станчев – основател на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет "Свети Климент Охридски“, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ по повод специализирани акции срещу купуване на гласове и битовата престъпност в различни населени места в цялата страна. 

МВР следи криминалния контингент във връзка с купуването на гласове, но ефективната работа по превенцията по думите му води до увеличаване на цената на гласовете.  

"Когато се увеличава рискът от определено деяние, тогава цената на услугата, свързана с това деяние, също се качва. Тук има много съществен рисков елемент и ако има подобно търсене, то тогава цената вероятно би трябвало да бъде не 50 лева, както на последните избори, а два и половина пъти повече“, поясни Станчев. 

Той припомни, че Антикорупционният фонд и няколко сдружения, наблюдаващи последните няколко избора, са установили, че има цели избирателни райони, които сменят своите предпочитанията от избори на избори. 

По думите му може да се предполага, че партиите, които настояваха да се върне хартиената бюлетина, предполагат, че сега ще бъдат печеливши. "Което няма да бъде само заради манипулация на изборите“, допълни той.