Имаше един момент, в който изглеждаше като че ли България ще влезе в редиците на светлите държави, в които явната власт е тази, която управлява. Така доц. Георги Лозанов коментира напрежението в последните дни между политическите партии. В обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“ той посочи една тенденция "тихата власт“ отново да добие енергия и да започне да взима реванш.

"Мисля, че правителството не е подготвено достатъчно, за да води тази битка със "скритата власт“ и затова изтърпява тези сериозни критики. Това не е никак лесна битка, не става само със заявления, защото представителите на скритата власт са толкова ловки, че тези заявления ги обръщат срещу правителството“, подчерта медийният експерт.

Доц. Лозанов припомни първият неуспешен опит за борба със скритата власт, около падането на правителството на Филип Димитров.

"И политиците, които се захващат с това, очевидно късно разбират с какво са се хванали“, каза той.

"Аз неслучайно споменавам режима на Путин, защото това е свързано и с много мощни пропагандни стратегии. В момента цялото общество фактически повече или по-малко не е наясно с това, че то трябва да застане зад представители на явната власт и че това е неговият интерес. Нямаме потенциал очевидно, за да може да се превърне страната в една територия, която се владее от легитимните институции“, каза още доц. Лозанов, като не пропусна да критикува медийната среда в която той вижда плахост, породена от зависимости към "паралелната власт“.

Доц. Лозанов направи причинно-следствена връзка между лошите практики на властта и обществото в което живеем.

"То е един голям проблем на целия преход – защо медиите не успяват да изиграят достатъчно важна, критическа роля по отношение на властта, което е фактически основният проблем на българските журналисти, че не са достатъчно критични. А от критичната функция на медиите спрямо властта зависи дали властта ще се поддава на лоши практики. А тя, колкото по-малко се поддава, в толкова по-добро общество живеем. Така че когато погледнем в какво общество живеем и когато се безпокоим от бедността, корупцията и т.н., повече или по-малко за това дял имат медиите, които не изпълняват своята критическа функция по отношение на властта".

"В момента в политиката като че ли се появяват по-смели фигури, отколкото в медиите“, заключи бившият председател на СЕМ доц. Георги Лозанов.

Димитър Димитров