Единственото по рода си ежегодно доброволческо почистване във високопланински територии, организирано от Екологично сдружение "За Земята", започва днес, в НП Рила. Организаторите и доброволците се събират пред хижа Мальовица. Акцията ще продължи до 29 август. За почистването са се записали над 60 човека от цялата страна на всякаква възраст.

Тази година в рамките на събитието ще се проведе обучение за младежи между 15 и 29 години на тема нулеви отпадъци и опазване на околната среда. То е част от Програма на Министерството на околната среда и водите: "Политики за младежта в сферата на околната среда" и е първото от няколко предвидени събития, които ще се организират от ЕС "За Земята" и Национален парк Рила.

Туристи и планинари се обединяват от идеята за по-чисти планини в България. Всички те искат да предадат своето послание “Боклукът в раницата" на онези, които идват да се любуват на природата, но понякога забравят да пазят нейната красота.

В края на всеки от дните ще се организират дискусии на открито по различни екологични теми и практически лекции, свързани с опазването но околната среда, ефективно управление на отпадъците в планината и биоразнообразието в района, водени от експерти на "За Земята", на коалицията "За да остане природа в България" и на други неправителствени организации.

За кампанията

Инициативата "Боклукът в раницата“ започва през 1999 година. Оттогава са събрани и премахнати от националните и природните паркове на България над 120 тона отпадъци.

Акцията е част от по-голяма и дългосрочна идея за намаляване на отпадъците чрез превенция. Кампанията “Из Чисти Планини" продължава да организира почиствания, но е насочена и към работа с институциите, свързани с планината - националните и природните паркове, общините, хижите, Българско туристическо дружество и различни неправителствени организации.

Дългосрочната цел е не само да почистим замърсените терени и да отстраним нелегалните сметища, но и да възпитаме отговорно отношение към отпадъците и планината. Приканваме всеки турист да не използва пластмасова посуда за еднократна употреба в хижите, а да си носи собствени съдове и прибори, както и да прибира собствения и чуждия отпадък, за да пазим природата чиста.