Към 17 март събираемостта на приходите е в размер на 6 милиарда и 400 милиона лева, като от тях 752 милиона са събрани повече отколкото миналата година за същия период. ДДС е събран в рамките на 211 милиона лева повече от м.г. Това заяви пред БНТ директорът на НАП Борис Михайлов.

"Много по-голяма е събираемостта от м.г., но все още нямаме бюджет за тази година и няма план. Спрямо миналата година ние сме много по-добре с 752 милиона в повече. Цифрите са това", уточни Борис Михайлов – изпълнителен директор на НАП.

За 2022 г. приходите на Агенция "Митници" бяха рекордни - близо 13 милиарда и 400 милиона лева, което дава над 42% приход в държавния бюджет, заяви шефът на агенцията Павел Геренски.

"Към днешна дата имаме с почти пълна увереност крайните резултати за първото тримесечие на годината и спрямо тримесечието на м.г. приходите на агенцията са с 500 милиона лева повече. Това категорично опровергава определени спекулации, че администрацията не работи или че не събира приходите", посочи Павел Геренски – директор на Агенция "Митници".

По думите му, половината от приходите на Агенция "Митници" се генерират от събрания от агенцията акциз. Ставките върху акцизните продукти като цигари, алкохол и енергийни продукти са специфични, т.е. върху физическите обеми освободени за потребление стоки, а не върху стойността. Няма влияние на инфлацията и ставките не са променяни през последните 5 години и затова приходите се дължат на по-висока събираемост, допълни Геренски.

Той даде пример с цигарите, където има ръст за последните 3 години увеличаване на количествата, освободени за потребление във физическо изражение.

Според Борис Михайлов, над 1000 фирми са големите данъкоплатци и там се възстановяват основните суми от ДДС. В последно време има 400 млн. лева възстановяване, но това не може да се отчита като нещо странно, уточни той.

"Относно "чадърите", може да е имало някога, но сега няма. За пръв път "Лукойл" внесе по време на служебния кабинет м.г. един път 18 млн. и 900 хиляди лева и след това внесе още 72 млн. лева. Това се случва за пръв път от 2007 г. Досега "Лукойл" не е внасял пари. 18-те млн. са корпоративен данък, а 72 млн. са солидарната вноска, която е върху свръхпечалбата", обясни Михайлов.