На 24 април 2023 г. делегация, водена от Марчин Василевски, изпълнителен директор на Inno Energy за Централна Европа бе на посещение в Техническия университет – София. Посещението се състоя след като в "София тех парк" Марчин Василевски и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов, в присъствието на президента Румен Радев и на европейския комисар по "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж" Мария Габриел подписаха декларация за присъединяването на България към Европейския алианс за батерии, съобщиха от пресцентъра на ТУ. 

Марчин Василевски бе посрещнат от проф. дн инж. Иван Кралов, ректор на ТУ – София и от проф. дн инж. Георги Тодоров, декан на Факултета по индустриални технологии и председател на Общото събрание на ТУ – София. Гостът разгледа новосъздадения Национален център по мехатроника и чисти технологии, кампус "Студентски град", в който се помещават 16 научно-изследователски лаборатории и остана силно впечатлен от модерната научна инфраструктура, която ще осигури пълноценното участие на страната ни в Европейското научноизследователско пространство.

Тази инфраструктура стимулира провеждането на висококачествена изследователска дейност, създаването и трансфера на технологии и иновативни решения към бизнеса, индустрията и регионите. В Центъра работят висококвалифицирани опитни изследователи и млади учени, стимулира се международното сътрудничество. Гостът бе подробно запознат и с плановете за работа на Центъра, реализацията на които ще допринесе за ускореното икономическо и социално развитие на страната и на Европа.

Проф. Кралов подробно запозна госта със структурата и дейността на ТУ – София, като изтъкна, че университетът подготвя специалисти в най-съвременните направления – интелигентни системи и изкуствен интелект, киберсигурност, анализ на данни, информационни и комуникационни технологии, роботика, мехатроника, авиация, зелена енергетика и др.

Проф. Кралов подчерта важността на научно-изследователската дейност, която се реализира в тясна връзка с бизнеса. Водещият технически университет в страната и региона участва в три новосъздадени Центъра за върхови постижения, един от които е именно Националният център по мехатроника и чисти технологии и в два Центъра за компетентност, които се финансират основно по европейската оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“. Тяхната задача е да допринесат за развитие на приложните изследвания и разработки, за внедряването им в индустриалното производство и най-вече за превръщането им в пазарни продукти с висока добавена стойност.

Силно развито е международното сътрудничество на ТУ – София, реализират се огромен брой международни научно-изследователски проекти, добави проф. Кралов. В тази връзка от особено значение е участието на Техническия университет – София в Европейския технологичен университет EUt+, съюз от осем университета от различни европейски страни, който има за цел развитието на науката, иновациите, технологиите и инженерното образование в контекста на изграждането на бъдеща модерна, зелена и дигитална Европа.

Марчин Василевски представи Европейския алианс за батерии, създаден от Европейската комисия с цел да върне ключови производства в Европа.

"В момента алиансът обединява над 800 организации, индустриални партньори, технологични компании, финансови институции и развойни центрове, като изгражда мостове между тях в преследването на общата цел за изграждане на иновативна, конкурентоспособна и устойчива европейска индустрия за батерии. Алиансът подкрепя научните изследвания и развойната дейност, иновативните стартиращи компании и акцентира на обучението на кадри, необходими на тази бързоразвиваща се индустрия и тук се откриват възможности за сътрудничество с университети, като ТУ – София", заяви Марчин Василевски.

Срещата приключи с взаимни пожелания за поддържане на активен диалог и сътрудничество между Техническия университет – София и Европейския алианс за батерии.