В световен план инфлацията се овладява, на запад със сигурност. Това каза в рубрика "Парите ви на Фокус“ на Радио "Фокус" Диляна Тодорова – трейдър на ценни книжа. "В САЩ има изборна година, така че това е едно от най-важните неща със сигурност и ще бъдат взети всички мерки да се овладее този притеснителен показател", добави тя. 

Относно България тя посочи, че тук също имаме изборна година, но не се вижда как точно можем да постигнем овладяване на инфлацията, спад и дори задържане, изиграно от управляващите.

"Нещата, които ме притесняват, е дългът, емитирането на нов дълг, бюджетният дефицит. Ако разгледаме държавата като едно домакинство, когато се отнасяме по-фриволно с приходите, то няма как да се случват нещата, които искаме да постигнем. Популярната фраза "десни цели с леви способи“ за мен е оксиморон, много трудно може да стане. По-скоро може да се надяваме, че инфлацията ще остане на това равнище. Имайте предвид, че има понятия като сезонна инфлация и данни от месец за месец, които са продиктувани от съвсем различни неща. Възможно е някои стоки да са в пика, което определя тяхното по-евтино търгуване, защото просто в момента им е сезонът, или в корените, фундаментите на икономиката – търсене и предлагане. В определени периоди различни стоки имат по-голямо предлагане и по-малко търсене, което в краткосрочен план определя инфлацията", каза още Диляна Тодорова.  

Според нея, пазарът на труда трябва да се наблюдава – как се движат заплатите и дали могат да бъдат посрещнати нуждите на работодателите. От една страна, хората, които имат бизнеси и дават работни места, те невинаги имат нужда от квалифицирана работна ръка, невинаги и от неквалифицирана работна ръка. Т.е. нещо, което би било важен приоритет е да се види сечението на пазара на труда като стратосфера какво точно изисква и имаме ли подготвени хора с тази цел, защото се получава ножица, която може да бъде "заплатена“ от средната класа.

"От една страна има позиции, в които се търсят хора на доста по-високи от справедливите заплащания, просто защото има глад за кадри, от друга страна, някои сектори и браншове са "наказани“. Всичко това в комбинация води до инфлация", смята още трейдърът на ценни книжа. 

По думите и, това на което може да разчитаме в момента, е първо да минат повечето кризи, за да може да държим нивото, и доста политическа воля, за да може да се успокои най-вече населението, че е в сигурни ръце спрямо преживяването си. 

"Пенсионерите са изключително пренебрегнати и на тях трябва да им се подаде ръка. Трябва да се подаде ръка и на бизнеса. Много хора са работодатели, много се издържат сами. Това, което основно ме притеснява, е, че се търсят хора, които в България ги няма. Трябва да бъдат предприети такива мерки, че някъде да могат да се срещнат и работодателите, и хората, които си търсят работа, да има програми за преквалифициране. Това са стандартни способи за справяне с кризи", посочи още Диляна Тодорова.

В България не може да се каже, че има криза по никакъв начин. Няма и някакво извънредно събитие, което да обуславя и това постоянно теглене на дълг. Изключително опасно е да харчиш пари на кредит. Без добър икономически разчет, къде какво да стимулираме, това ще са просто едни пари във въздуха, които ще бъдат адаптирани и похарчени, дори не е задължително в България, и те ще породят още по-висока инфлация. Просто ще разтворят ножицата и няма да дадат никакъв икономически ефект, какъвто се търси, смята Тодорова.

Можете да чуете цялото интервю в прикачения аудиозапис.