Увеличението на митата върху китайски стоки в САЩ е донякъде предизборен ход на Байдън. То ще даде глътка въздух на американските производители на автомобили в по-дългосрочен план. Това каза финансистът от "Аларик Секюритис“ Иван Такев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Увеличението на митата за внос на електромобили нараства от 25 на 100%. Двукратно са увеличени митата за батерии за електрически автомобили и за някои индустриални стоки като стомана и алуминий, както и за някои медицински изделия, посочи финансистът.

"Производителите на електрически автомобили реагираха позитивно. Най-големият ръст беше при производителите на соларни панели“, заяви Такев.

Той припомни, че Доналд Тръмп започва търговската война с Китай през 2018 г. Бившият американски президент тогава вдигна драстично митата върху много по-широк кръг от стоки. "Ако сегашното увеличение на митата засяга стоки в размер на 18 милиарда долара, това, което Тръмп направи тогава, засягаше стоки за 300 милиарда долара. Традиционно в наратива му стои "Как да направим Америка отново велика“ и че Китай е този, който пречи на това. Донякъде тези мита се превърнаха в предизборен пинг-понг между Байдън и Тръмп“, коментира Иван Такев.

Според него повишените мита няма да се отразят върху китайската икономика. Китай вероятно ще търси начини за заобикаляне на тези санкции и вече планира да построи заводи в Мексико и в Източна Европа, където подобни санкции няма. "Те имат механизми, посредством които да омекотят донякъде влиянието им. Към момента те не изнасят кой знае колко от тези стоки, които са обект на повишаване на тарифите от САЩ. Появиха се доста мнения, че Китай ще се опитат да насочат засегнатото производство през странични канали или към Европа. Може би последиците за европейската икономика ще са много по-големи, отколкото за щатската, доколкото Европа потребява много по-голямо количество електрически автомобили. На практика 1/3 от производството на електрически автомобили на Китай отива в Европа, докато в САЩ то е незначително – около 10-12 хиляди автомобила са били внесени за една година“, посочи финансистът.

Европа обаче няма механизми за драстично повишаване на митата за китайските стоки, с което да направи по-конкурентни собствените си производители, отбеляза Такев. "Германия – водещата европейска икономика, ще бъде много засегната, ако Китай отвърне с повишаване на митата за европейски стоки за Китай. Знаем, че германските производители на автомобили имат много сериозен пазар в Китай и те не могат да си позволят да го загубят. Тук нещата не са напълно еднозначни и е много любопитно как ще се развие ситуацията за Европа“, коментира финансистът.

Според него търговската политика на повишаване на митата за китайски стоки няма да доведе до увеличение на цените и инфлация. "Експерти считат, че това би довело до еднократно увеличение в потребителските цени в размер на 0,1 на сто, т.е. това е нещо незначително и в никакъв случай не представлява инфлация. Считам, че и американците внимателно са подбрали момента“, заяви Иван Такев.