Значението на приетия регламент за пазара на криптоактиви е огромно. Това каза в предаването "Човекът на фокус", в рубриката "Парите ви на фокус с БФБ" Георги Захариев - главен изпълнителен директор и съосновател на Finance Academy. "Новината е добра, новината е дълго чакана, защото повечето компании в сектора, много от потребителите всъщност очакваха все пак Европейският съюз да бъде една от водещите икономики в цял свят и един от първите, които вкарват някаква регулаторна рамка, първите, които започват да използват една технология малко повече, първите, които са пионери в дадена област", поясни Захариев. 

По думите му, новината е добра и дълго чакана, защото повечето компании в сектора, много от потребителите всъщност очакваха все пак Европейският съюз да бъде една от водещите икономики в цял свят и един от първите, които вкарват някаква регулаторна рамка, първите, които започват да използват една технология малко повече, първите, които са пионери в дадена област.  Европейският съюз в момента прави едни много правилни крачки в правилната посока за това да обхване регулаторно един огромен пазар, пазар, който в момента има 400 милиона потребители дневно. 

Захариев поясни, чеу според рамката, която Европейският съюз е създал, криптоактивите са няколко вида. Много неща може да се крият в понятието "криптоактив“. От бизнес гледна точка, криптоактивите са най-различни видове, като например такива активи, които представляват стойност. Т.е. ние задържаме някаква форма на дигитален, криптографски актив, който в нашия реален свят е еквивалентен на някаква сума пари или пък на нещо друго, което ние да притежаваме. Може да бъде имот, може да бъде автомобил, може да бъде някакъв друг предмет. Други криптоактиви биха могли да бъдат такива, които са обвързани с конкретни фиатни валути – долар, евро, лев или някоя друга. Криптоактивите са много и различни видове и ако трябва да ги обобщя, те до голяма степен стоят зад концепцията за това, че ние в дигитална форма притежаваме някакъв актив или някаква форма на стойност. Това, което доскоро бяха абсолютно стандартните фиатни пари и тези, които имаме в портфейла си, всъщност сега биха могли и те да бъдат криптоактиви. 

"Стейбъл койн пък е дигиталният еквивалент на реална валута. Примерно, имате 1 долар и искате да получите неговия еквивалент в криптовалута. Емитентите са компании, организации и прочие, които биха могли да раздават такива активи, да ги продават, да ги пускат, да работят технологично с тях, да ги разработват. Самата новина за регламента за този тип емитенти е много голяма новина, защото до този момент се получаваше така, че някои т.нар. стейбъл койнс малко им се променяше стойността и тя не следваше 1:1 реалната валута, която би трябвало да стои зад тях. За мен най-голямото нещо всъщност е, че тази правна и регулаторна рамка, ако се получи като лиценз в една държава в Европейския съюз, то оттам нататък ще важи за целия Европейски съюз. Сега, имайки една правна и регулаторна рамка, вече има ясни и точни правила кога, какви криптоактиви биха могли да се пускат на пазара, вече самите потребители да имат някаква малко по-голяма яснота кой стои зад техните права. Знаете, че традиционният финансов свят е изключително регламентиран и много сериозно регулиран, въпреки това обаче има някои системни рискове. Камо ли за криптосвета, който в момента преминава едни първи фази на регулация", поясни Захариев.   

Според него, самият факт, че Европейската комисия и Европейският парламент успяха да приемат такъв тип правила означава, че криптовалутите са част от бъдещето и техният пазар ще расте. Говорим за блокчейн технологиите като цяло, тъй като до голяма степен криптовалутите са обвързани с тези блокчейн технологии.

"Европа се опитва да си гарантира дял от този растящ пазар, общата стойност на който е някъде около 3 милиарда долара на глобално ниво – говори за услугите около блокчейн. През 2030 г. се очаква да бъдат около 130 милиарда, т.е. ръстът е 1500%. Това означава, че ще има много големи промени във финансовия сектор.  Второто е изключително интересно, защото сега ще се отвори много голям пазар за различни финтех апликации, за т.нар. необанки, финансови посредници, инвестиционни посредници и всеки, който е участник на пазара на инвестициите и финансовите услуги, вече много по-лесно може чрез фиатни пари да се разработят продукти, които инвестират в криптоактиви и носят някаква по-голяма доходност, срещу по-голям риск, разбира се. А по първата линия вече е доста по-интересно от гледна точка на това, че хората ще могат да закупуват активи", добави Захариев. 

Повечето компании, които в момента оперират под някаква форма с криптоактиви,  биха могли да се възползват от тези година и половина, за да успеят да вкарат вътрешните си процеси в рамките, съответно да преминат през лицензионен формат, който ще им позволи да оперират във всяка една европейска държава - един много голям пазар от 27 държави.

"Въпреки, че сме малка държава, ние имаме исторически шанс да сме едни от пионерите в тази сфера, защото в България вече има доста добре разработена екосистема, посветена на блокчейн услугите, на криптовалутите, което пък означава, че в момента на практика се води състезанието за това кои ще бъдат лидерите в криптосвета и ние имаме действителен и реален шанс, ако разбира се, и тук, в България, се направят усилия в тази посока", добави Георги Захариев.