“Накъде ще водите България - Костадин Костадинов и “Възраждане"?" започна разговора Беновска. Николов отговори, че пътят е към независимата политика - без чуждо влияние, което се вижда по много интересен начин последните седмици. “Ако това, което се случва между ГЕРБ, Продължаваме промяната и Доносническа България не е показателно за вмешателството във вътрешните ни работи, аз не знам кое е" заяви Николов. Той подчерта, че е очевидна американската намеса и е ясно, че някъде е имало инструкция задължително да има правителство и да се приемат определени закони, които са много важни за САЩ.

Беновска отбеляза, че пристигналият тихичко преди няколко дни нов посланик на САЩ Кенет Мертен е направил експресни срещи със служебния министър-председател Гълъб Донев и с председателя на 49 НС Росен Желязков така, че да няма журналисти и политици в парламента и МС, а приоритетите изложени в съобщение са - продължаване на модернизацията на българската армия, интеграция на страните от западните Балкани, упрекване на Върховенството на закон, подкрепа за Украйна, както и темата за енергийната диверсификация - газ и ядрено гориво. Николов коментира, че американците оценяват политиката си в България като провал и затова са отстранили предишния посланик и са назначили нов човек, който има кратки срокове за постигане на заложените цели. Той заяви, че са дали няколко дни срок на Министерството на външните работи за реакция, защото при коментара на руската посланичка за Костадинов са реагирали на четвъртия ден.

“Вие упреквате Кенет Мертен и аз също поставям протоколни въпроси, но руската посланичка Елеонора Митрофанова направо си каза, че би гласувала за Костадин Костадинов и “Възраждане". Не е ли двоен стандарт? Хулите Щатите, харесвате Русия" попита Беновска. Николов отговори, че въпросът е бил - ако тя е български гражданин, за кого би гласувала и нейната теза е била, че “Възраждане" е пробългарската партия, която защитава българските интереси. “Еднакво лошо е да има намеса във вътрешните работи и от едната, и от другата страна. Въпросът е нашето външно министерство да има еднакъв стандарт в едни и същи ситуации, защото може да излезе с позиция срещу мнението и коментар от страна на руския посланик, тогава сега следва да излезе с мнение и позиция по отношение на изказвания на американския посланик" подчерта Николов.

“С какъв мандат Желязков отиде в Киев и заяви, че България ще подкрепи Украйна за член на НАТО?" попита Беновска. Деян Николов отговори, че това са действия на база получените инструкции и затова ще отидат в министерството и със сигурност ще извикат външния министър на парламентарен контрол. Беновска призова Николов да поканят и медиите. Той потвърди, че ще го направят, защото искат разговорът да е открит.

Водещата попита Николов дали ще се срещнат и с американския посланик и да го попитат за засегнатия въпрос в 48 НС и преди това - да се спре финансирането на българските медии от т.нар. чужди агенти. Николов коментира, че законопроектът на “Възраждане" е насочен към това да се осветли влиянието на хора и медии, които получават финансиране от други държави за пропагандиране на определени гледни точки. Беновска попита дали ще поискат въвеждане на регламент по какъв критерий и защо американски източници финансират български медии и как ще се осъществява контролът и от двете страни. Николов каза, че на първо място трябва да се осветлят медиите. “Много често играем другата игра - канят общественици, анализатори, хора, които уж са обективни и безпристрастни. Това са модерни похвати за манипулация на общественото мнение и ние трябва да имаме инструментите, с които да се предпазим от тях. Говорим за много всеобхватен закон. Пак го входирахме в НС, но не очакваме да има подкрепа. В определен момент ще успеем да прокараме този закон" заяви Николов.

По отношение на референдума Николов каза, че в момента е в НС и екипите работят. Вкарани са 604 000 подписа в установения 3-месечен срок, следва физическа проверка за присъствието на броя подписи, която почти приключва и оттам отиват в ГРАО за проверка на данните. “Най-вероятно проамериканските в НС ще вкарат референдума в Конституционния съд с искане за тълкувания дали е законен. Той ще бъде законен, но те ще ни бавят, за да пропуснем местните избори и да отидем на европейските догодина, за да играят с избирателната активност. Битката не е приключила, но сме подготвени" заяви Николов.

Беновска отбеляза, че Борисов е поискал списък със състава на кабинета в понеделник, но Кирил Петков му е казал, че идва Кировият вторник и списъкът ще е готов най-рано във вторник, без да следва графика на Борисов. “Редовен кабинет - в какъв състав?" попита Беновска. Николов коментира, че изглежда, че няма да има кабинет, макар че има и други хипотези - американският посланик идва и е много активен в първите дни и това е обстоятелство, което може да промени динамично ситуацията; Борисов е готов на правителство при почти всякакви условия и явно законът “Магнитски" е доста силен мотив. “Поведението на Борисов рязко се промени след като Владислав Горанов попадна под закона “Магнитски". Това е знак на езика на международната дипломация. Вкарваш дясната ръка на Борисов" каза Николов. Беновска отбеляза, че законът “Магнитски" не е валиден в България и Европа, но Николов обясни, че когато са те създали американците и те вкарват в закон, който те отписва като човек, това е сериозен ужас за Борисов. “ПП и ДБ също са готови да направят правителство и единственият проблем за тях е електоралната загуба, която ще претърпят. Ако електоратът реагира прекалено остро, ще се опитат да няма правителство. Ако електоратът горе-долу приеме тези разговори, тогава може и да отидем на вариант с правителство. На Борисов най-умният му ход е да ги остави да предложат правителство с втория мандат, да ги подкрепи и ще има пълен контрол както законодателно, така и във всеки един момент ще може да свали това правителство. Това, което ще се случи най-вероятно, е че ще бъдат превърнати в новата патерица на Борисов" подчерта Николов.

Беновска пожела да изгледат диалога между Костадин Костадинов и двама представители на ПП - Явор Божанков и Манол Пейков. Николов подчерта, че те са доносници и така са свикнали да работят - ако някой не им харесва, пускат донос до компанията, в която работи, за да бъде уволнен.

“Не искам да слизам на това ниво. Когато има такива провокация, се налага да отговорим. Те често се случват, когато има посещения на групи деца в НС. Този господин го познавам от едно участие в медиите, в което ми се стори доста истеричен. Това, което ми прави впечатление, е отношението към НС. Тези хора не носят вратовръзки, ходят разкопчани. Това показва отношението към държавата, към делото, към избирателите" коментира Николов. Беновска напомни, че Тошко Йорданов е облякъл тениската на “Беновска пита" Harward Law – just kidding и е излязъл в НС. Николов коментира, че това изразява определена символика и е с идея, но когато всеки ден ходиш по този начин на работа в законодателния орган, тогава става въпрос за системен проблем.

“Борисов ще успее ли да направи правителство? Не коментирам дали той ще е начело, но в крайна сметка виждате, че “създателят" на Борисов работи по тази тема" попита Беновска. Николов отговори, че позицията на “Възраждане" е, че Борисов няма да направи правителство, има хипотеза, че вторият мандат отива в ПП и Борисов подкрепя, което е лошо за България, но добро за “Възраждане" и по-бързото пробуждане на българския народ. Той подчерта, че “Възраждане" Еврозоната няма да я подкрепят, ще искат техния вариант на закона за съдебната власт, Шенген няма да подкрепят, но бюджетът е приоритет. - въпросът е в какъв вариант. “Ние сме внесли няколко десетки закона. Имаме ги от доста време и те чакат. Разговори за комисии още не са водени. По външна политика най-вероятно. Очаквам, че ако съставят правителство, ще е трудно с комисиите и може да не спазят установени традиции в НС. Ако не съставят правителство и мандатът дойде при нас, ние ще излъчим кабинет и ще видим какво ще се случи, но предполагам, че ще отидем на нови избори" завърши Деян Николов.