Промените в Закона за съдебната власт, внесени от служебното правителство, влизат за окончателно гласуване в седмичната програма на Народното събрание.

Промените в Закона за съдебната власт, които влизат на второ четене като точка първа за четвъртък, са свързани с уреждане на правомощията на отделните колегии на ВСС за приемане на кодекси за етично поведение на българските съдии, прокурори и следователи. Те трябва да регламентират правилата на поведението им, за да отразяват спецификата в техния статут, предаде БНР.

Днес депутатите ще започнат работа по внесения законопроект за изменение и допълнение на Закона за достъп до обществена информация. По същество предлаганата промяна, внесена от МС, предвижда въвеждане на нормите на европейското право за управление и достъп до публични данни от обществени институции, както и на научноизследователски данни, които са събирани в рамките на научни изследвания, финансирани с публични средства.

С промените се предвижда регулиране на режима на "отворени данни", предоставянето на достъп в реално време на динамични данни, както и увеличаване на предлагането на ценни данни от обществения сектор.

Депутатите ще обсъдят на първо четене и промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари и в Закона за българските лични документи, които са свързани с възможността за отпадане на задължителното подаване на заявление за издаване на ново свидетелство за управление на моторно превозно средство при промяна на постоянен или настоящ адрес.