Депутатите изслушват в пленарна зала служебния финансов министър Росица Велкова за бюджета за 2023 година, съобщи репортер на Агенция "Фокус“.

Тя отговаря първо на въпрос на Корнелия Нинова и група депутати относно изпълнението на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. по основните пера на бюджетните приходи и бюджетните разходи, както и да представи проекта на служебното правителство за държавния бюджет за 2023 г., в това число тригодишната бюджетна прогноза (Вносители: Корнелия Нинова и група народни представители, 21.10.2022 г.).

Корнелия Нинова помоли Велкова да представи проектите си за тревожните числа за дефицит, инфлация. "Те се разминават с нашата представа за финансите и икономиката на страната. Искаме да знаем къде ще харчите тези милиарди, след като няма и социална програма. Дали не е за онези самолети, за които времето не е точно сега? При инфлацията, която залагате и предвидения БВП от 173 милиарда лева, това не отговаря на истината. При тази инфлация, приходите трябва да са около 180-185 милиарда“, посочи тя в изложението си.

"От това, което анонсира служебният кабинет и служебният министър на финансите, сме притеснени от един от вариантите за бюджет, при който се орязват социални плащания. олкото и време да работи парламентът, в зависимост от преговорите за съставяне на правителство, какъвто и да е изходът от тези преговори, когато и да приключат, трябва да приемем бюджет за 2023 г.", посочи заяви Нинова.

Служебният министър Росица Велкова от своя страна уточни, че данните за касовото изпълнение на консолидирания бюджет за 9-месечието за 2022 г. показват положително салдо в размер на 989 млн. лв., което е 0,6 от прогнозния БВП. "То се формира от превишение на приходите над разходите по сметките на средства от ЕС в размер на 520 млн. лв., както и 468 млн.лв. положително салдо по националния бюджет", заяви тя. 

"Тази информация на пръв поглед изглежда оптимистична, но ако се погледнат данните от всички предходни години бюджетът обикновено е на излишък до последните два месеца на годината. Положително бюджетно салдо до настоящият етап на бюджетната година е нормално състояние, но това не означава, че годината ще завърши на излишък, тъй като смаият бюджет, който е приет от НС, е планиран и приет на дефицит", каза още Велкова.