На тази дата през 1948 г. СССР започва блокадата на Берлин. Съюзническите сили започват да снабдяват своите части в града по въздуха. Федералната комисия по търговията на САЩ обявява решението си за задължаване на производителите на цигарени изделия да включват върху опаковките си надпис, предупреждаващ за вредата от тютюнопушенето.

На 24 юни 1934 г. столицата на Украйна е преместена от Харков в Киев.

Първата изложба на Пабло Пикасо, която постига голям успех, е открива в Париж през на 24 юни 1901 г.

На 24 юни са родени: аржентинският футболист Лионел Меси, американският физик Виктор Франц Хес, Филипа д'Авен, съпруга на английския крал Едуард III...

На 24 юни умират: американският актьор Илай Уолък, румънският поет Михай Бенюк, Мария Лешчинска, полска принцеса и кралица на Франция (1725–1768).


2014 г.

Президентът на Финландия Саули Нийнистьо назначава нов кабинет начело с 46-годишният Александър Стуб досегашен министър по европейските въпроси и външната търговия на мястото на Юрки Катайнен, който през април обявява, че иска да работи в европейските институции.

2014 г.

САЩ либерализира режима за износ на нефт от страната.

2013 г.

В Гърция се съставя ново правителство. За заместник министър-председател и министър на външните работи е назначен председателят на ПАСОК Евангелос Венизелос. Демократична левица излиза от правителството заради затварянето на държавната телевизия. Кабинетът е с нови министри на правосъдието, административната реформа, транспорта и отбраната от квотата на ПАСОК.

2012 г.

На Галапагоски острови на 100 години умира последният представител на 11-тия подвид на Слонската костенурка - "Geochelone nigra abingdoni“ - Самотният Джордж от остров Пинта.

2011 г.

Международният трибунал по Руанда Геноцид в Руанда осъжда на доживотен затвор бившия министър на Руанда по семейните и женски въпроси Полин Нирамасухуко, с което тя става първата жена осъдена във връзка с геноцида над племето Тутси през 1994 г., когато са избити над 800 хиляди човека.

2002 г.

При най-тежката в Африка влакова катастрофа, станала в Танзания, загиват 281 души и над 400 са тежко ранени.

2001 г.

Руският писател Александър Солженицин завършва своето изследване за живота на евреите в Русия.

1999 г.

Правителството на САЩ предлага 5 млн. долара за залавянето на президента на Югославия Слободан Милошевич.

1999 г.

Израелската авиация бомбардира бази на мюсюлманската групировка "Хизбула" в Южен Ливан.

1977 г.

Американските данъчни служби съобщават, че американският президент Джим Картър не е платил данъците си за 1976 г. Тридесет и деветия президент на САЩ управлява в периода 1977-1981 г. Той е представител на Демократическата партия. През 1946 г. завършва Военноморската академия и до 1953 г. служи във ВМС на САЩ. От 1971 до 1975 г. Картър е губернатор на щата Джорджия. Приносът му в световната политика е разнопосочен - посредничи за подписването на споразуменията от Кемп Дейвид между Израел и Египет, защитава човешките права в международна политика още преди края на Студената война, ангажира се в решаване на конфликтите на няколко континента, води посреднически и миротворчески мисии в Судан, Етиопия, Еритрея, Сомалия, Хаити, Северна Корея и др. През 2002 г. Картър получава Нобелова награда за мир.

1964 г.

Федералната комисия по търговията на САЩ обявява решението си за задължаване на производителите на цигарени изделия да включват върху опаковките си надпис, предупреждаващ за вредата от тютюнопушенето.

1948 г.

СССР започва блокадата на Берлин. Съюзническите сили започват да снабдяват своите части в града по въздуха. Берлинската блокада продължава от 24 юни 1948 година до 12 май 1949 г. Целта на блокадата е западните съюзници на СССР да се откажат от окупационните си зони в Берлин, който изцяло е обграден от съветската окупационна зона. Франция, Великобритания и САЩ в продължение на 11 месеца провеждат впечатляваща хуманитарна акция, като създават така наречения "Берлински въздушен мост" от другите им окупационни зони в Германия към Берлин.

1948 г.

Във Варшава завършва първата съвместна конференция на министрите на външните работи на СССР, Албания, България, Чехословакия, Полша, Югославия, Румъния и Унгария. Тя е в отговор на проведената преди това Лондонска конференция на САЩ, Великобритания и Франция по германския въпрос. Приема се съвместна декларация с искания за демилитаризиране на Германия, сключване на мирен договор с нея и създаване на демократично общогерманско правителство.

1945 г.

На 24 юни 1945 г. в 10,00 ч. сутринта на "Червеният площад" в Москва започва Парадът на победата след края на Втората световна война (1939-1945). Парадът се командва от маршал Константин Рокосовски, който рапортува на маршал Георгий Жуков. Военните оркестри подават сигналът "Слушайте всички!" и изпълняват химните "Славься, русский народ!" на Михаил Глинка и химна на Съветският съюз. Веднага след това започва тържественият марш на войските. В него участват представители на всички действащи полкове от армейските фронтове към края на войната, военните академии, военните училища и части на московския гарнизон. В парада участват всички носители на званието Герой на Съветския съюз, кавалерите на ордените "Слава", както и прославени снайперисти.

1940 г.

По време на Втората световна война (1939-1945 г.) завършва настъплението на германската армия срещу Франция. Кампанията започва на 10 май, като подготовката и провеждането й са в изключително благоприятна за Германия обстановка. Целта на кампанията е окупация на Холандия, Белгия, Люксембург и излизане на Франция от войната. Германското командване планира да осъществи действията си на 2 етапа (операции “Гелб" и “Рот"). За провеждане на операция “Гелб" под командването на генерал-полковник В. фон Браухич са съсредоточени 136 дивизии, от тях 10 танкови, 2 580 танка, 3 824 самолета, 7 378 полеви оръдия. Главния удар се нанася от група армии “А", командвана от генерал-полковник Г. фон Рунщет, чрез обход на линията Мажино и има за цел да раздели фронта на съюзниците и да откъсне силите им в Белгия и Северна Франция. Група армии “Б", командвана от генерал-полковник Ф. фон Бок, има задача да овладее бързо Холандия и чрез удар в Централна Белгия да задържи главните сили на съюзниците в Белгия и след това заедно с група армии “А" да ги унищожи. Група армии “С", командвана от генерал-полковник В. фон Лееб, има задача да отвлича по-големи сили на противника на линията Мажино. На Германия съюзното командване противопоставя североизточния фронт, командван е от генерал Ж. Жорж. Фронтът се простира от Па дьо Кале до Швейцария и е съставен от 3 групи армии. Първата група, съставена от 32 френски и 9 английски дивизии, от началото на нахлуването на противника в Белгия и Холандия трябва да заеме рубежа р. Маас, Намюр, Лиеж, Антверпен и да създаде здрав фронт на отбрана. Зад линията Мажино са развърнати втора и трета групи армии, съставени общо от 50 пехотни дивизии. В резерв на фронта стоят 17 пехотни дивизии. На североизточния фронт съюзниците имат общо 111 дивизии, около 3 100 танка и повече от 12 500 оръдия. Военновъздушните сили разполагат с 1 648 френски и 1 837 английски самолета. На 10 май германските войски нарушават неутралитета на Холандия, Белгия и Люксембург и започват стратегическо настъпление с поддръжката на авиацията и широко използване на въздушни десанти. На 14 май холандската армия капитулира. На 21 май германски танкови дивизии достигат брега на Ла Манш и отрязват 22 белгийски и 28 англо-френски дивизии в района на Дюнкерк. На 28 май белгийската армия капитулира, а обкръжените англо-френски войски с цената на големи загуби до 4 юни успяват да се евакуират в Англия. На 5 юни германската армия започва операция “Рот". За кратко време тя успява да излезе в тил на линията Мажино и да разгроми френските войски. На 10 юни правителството се премества в Бордо. На 14 юни Париж пада без бой. Френското правителство, начело с Маршал А. Петен, взема решение за капитулация, подписана на 22 юни в Компиен.

1938 г.

Михаил Булгаков завършва романа си "Майстора и Маргарита". Руският писател и драматург е майстор на гротеската. Син е на професор от Киевската духовна академия, а самият той завършва медицина в Киевския университет. След това работи като лекар в Смоленския край и в Киев. Булгаков започва да пише през 1919 г. Първият му роман "Белая гвардия" е отпечатан в сп. "Россия" (1924 г.), но не изцяло. Единствената публикувана приживе на автора книга е сборника "Дьяволиада".

1934 г.

Столицата на Украйна е преместена от Харков в Киев.

1920 г.

Образувана е Чувашката автономна област, която през 1925 г. се преобразува в Чувашка автономна република. От септември 1990 г. е Чувашска ССР, а от 1992 г. - Република Чувашия. Републиката е субект на Руската Федерация и е разположена в източната част на Руската равнина, в по-голямата си част на десния бряг на р. Волга. Граничи с Нижегородска област на запад, с Република Марий Ел на север, с Татарстан на изток и с Мордовия и Уляновска област на юг. Столица на републиката е град Чебоксари.

1901 г.

В Париж е открита първата изложба на Пабло Пикасо, която постига голям успех. Испанският художник и скулптор е роден през 1881 г. в Каталония, а от 1904 г. живее в Париж. През 1907 г. Пикасо полага основите на кубизма, типичен пример е "Госпожиците от Авиньон". Към 1910 г. художникът си служи с деформации в творби, близки до сюрреализма. Независимо от субективизма, произведенията му са обществено ангажирани, силно емоционални, с израз на гняв и болка срещу насилието - пример за това е "Герника". От 1940 г. Пикасо се включва в движението за мир с плакат и рисунки "Гълъбът на мира".

1894 г.

Италианският анархист С. Казерио убива френския президент Мари Франсоа Сади Карно. Карно е роден на 11 август 1837 г. Той е четвъртият президент на Третата република, като заема този пост от 1887 г. до смъртта си. Преди това е министър на обществените строежи (1880-1885 г.) и министър на финансите (1885-1886 г.). Карно е син на политика Иполит Карно, племенник на физика Никола Леонар Сади Карно и внук на Лазар Карно, също политик.

1812 г.

Войските на Наполеон пресичат река Неман и навлизат в Русия. Походът срещу Русия е несполучлив и Наполеон е принуден да отстъпи, като потегля обратно за Франция. Основната му грешка в руския поход е не толкова военна, колкото политическа. Вместо да даде свобода на руския народ, като разруши феодално-крепостническата система, премахне самодържавието и въведе конституционно управление, той окупира Русия. Това позволява на Александър I и царедворците да го обявят за враг на Русия и на православната вяра. Целият руски народ се вдига на война за защита на вярата и отечеството.

1717 г.

В Англия е създадена първата в света масонска ложа.

Религиозно-етичното движение възниква в Англия със създаването на т. нар. “Велика ложа" през 1717 г. и след това е разпространено в целия свят. То проповядва обединяването на хората върху принципите на братството, любовта, равенството и взаимопомощта, преплитайки ги с елементи на религиозен мистицизъм.

1713 г.

Русия и Османската империя подписват мирен договор, с който се слага край на Руско-турската война (1710 - 1713 г.). Договорът повтаря основните клаузи на Пруския мирен договор от 1711 г. Русия отстъпва на Османската империя Азов и съединената с него територия до р. Орел. Освен това се задължава да изтегли войските си от Полша.

1509 г.

Хенри VIII е коронован за крал на Англия. Вторият английски крал от династията Тюдори е един от най-ярките представители на английския абсолютизъм. По време на неговото управление е проведена Реформацията, която той разглежда като важно средство за укрепване на абсолютизма и кралската хазна. Повод за Реформацията е отказът на папата да утвърди развода на Хенри VIII с Катерина Арагонска и женитбата му с Ана Болейн. През 1534 г., след скъсване на отношенията с папата, Хенри VIII е провъзгласен от парламента за глава на англиканската църква. Томас Мор, обявил се против Реформацията, е екзекутиран на следващата година. През 1536 г. и 1539 г. е проведена секуларизация и манастирските земи преминават в ръцете на аристокрацията. Съпротивата срещу тази политика е жестоко потушавана. Огромните разходи на двора и войните с Франция и Германия довеждат в края на управлението на Хенри VIII до пълна икономическа и финансова разруха.

1497 г.

Джон Кабот достига до остров Нюфаундленд, Канада. Истинското име на италианския мореплавател е Джовани Кабото. Той е роден в Генуа в средата на XV в. През 1476 г. се преселва във Венеция, а през 1490 г. постъпва на английска служба. Изпратен е от бристолските търговци да търси западен морски път до Китай и точно тогава стига до остров Нюфаундленд. През 1498 г. Кабот достига и до американския континент. Изследва източното крайбрежие на Северна Америка.

1099 г.

Основан е Орденът на свети Йоан Йерусалимски - един от най-старите християнски ордени, съхранили се до наши дни. Той е основан от монашеско братство, издигнало болница на името на Св. Йоан в Йерусалим, в която да се лекуват поклонници и кръстоносци. От 1120 г. орденът на Св. Йоан става самостоятелна организация, в която се вливат и рицари кръстоносци. В края на XII в., когато християните са прогонени от Палестина, йоанитите се настаняват в Кипър. През 1307-1309 г. орденът вдига мощна крепост на остров Родос, където над два века рицарите успяват да отбият многобройните опити на турците да завладеят острова. През 1522 г. Сюлейман Великолепни успява да разбие със своите 200 000 войници съпротивата на 300 йоанити. През 1530 г. императорът на Свещената римска империя Карл V, надявайки се по този начин да предпази Рим от набезите на Османската империя, предава Малта за вечно владение на рицарите хоспиталиери на св. Йоан Йерусалимски. Там йоанитите се изправят срещу нашествието на 30 000 еничари. 700 рицари, предвождани от Ла Валета (чието име днес носи столицата на Малта), разбиват нападателите. Така Орденът на Св. Йоан завинаги свързва името си с Малта и става Малтийски. През 1798 г. когато Наполеон завладява острова 53 рицари минават на служба при Бонапарт. Онези, които не желаят да се подчинят на Наполеон намират силен закрилник за оцеляването на ордена в лицето на руския император Павел I, който иска да превърне Малта в руски бастион в Средиземноморието. Подслонили се при него рицари йоанити го провъзгласяват за нов магистър на ордена, но Ватиканът не признава официално този избор.

На тази дата са родени:

1986 г.

Роден е Лионел Меси, аржентински футболист, играещ за FC Barcelona.

1895 г.

Роден е Джак Демпси, американски професионален боксьор, който е Световен шампион в тежка категория от 1919 до 1926 година. Един от най-агресивните боксьори в историята на този спорт, с изключително мощен удар, много популярен сред боксовата общественост в началото на ХХ век.

1883 г.

Роден е Виктор Франц Хес, американски физик, Нобелов лауреат през 1936 г.

1311 г.

Родена е Филипа д'Авен, кралица на Англия, по-известна като Филипа дьо Ено. Тя е съпруга на крал Едуард III.

На тази дата умират:

2014 г.

Умира Илай Уолък, американски актьор от еврейски произход. Участвал е във Втората световна война. Започва кариерата си на Бродуей през 1945 г. и печели награда "Тони“ през 1951 г. Прави дебюта си в киното през 1956 г. във филма Baby Doll и след това се снима в много и различни филми, между които "Великолепната седморка“, "Златото на Макена“, "Добрият, лошият и злият“, "Кръстникът 3“ и други. Изиграл е 80 роли в киното и почти толкова в телевизионни постановки. Пише автобиографична книга през 2005 г. Продължава да се снима чак до 2010 г., което го прави един от най-възрастните активни актьори в Холивуд към онзи момент. Женен е за актрисата Ан Джаксън от 1948 г до смъртта си през 2014 г. Имат 3 деца.

1988 г.

Умира Михай Бенюк - румънски поет, прозаик, общественик, психолог, академик. Той е един от организаторите на румънския антифашиски фронт.

1980 г.

Умира Борис Кауфман - оператор. Той е роден през 1906 г. и е брат на руските режисьори Михаил и Денис Кауфман (Дзига Вертов). Борис Кауфман емигрира във Франция, където завършва Сорбоната. Оператор е на филмите на Жан Виго. От 1942 г. живее в САЩ, където снима военни документални филми, а след 1945 г. сътрудничи предимно на Елиа Казан, Сидни Лъмет, Мартин Рит и Ото Преминджър. Снима: “24 часа за 30 минути" (1928 г.), “Маршът на машините" (1928 г.), “По повод на Ница" (1930 г.), “Нула за поведение" (1933 г.), “Аталанта" (1934 г.), “Човекът от Дакота" (1940 г.), “Пътешествие в медицината" (1947 г.), “На кея" (1954 г.), “Бейби Дол" (1956 г.), “12 разгневени мъже" (1957 г.), “Такава жена" (1959 г.), “Бегълците" (1960 г.), “Великолепие в тревата" (1961 г.), “Дългото пътуване на деня към нощта" (1962 г.), “Притежателят на заложната къща" (1964 г.), “Групата" (1965 г.), “Чао, храбрецо" (1967 г.), “Братство" (1968 г.), “Кажи, че ме обичаш, Джуни Мун" (1970 г.).

1768 г.

Умира Мария Лешчинска, полска принцеса и кралица на Франция (1725–1768). Съпруга на Луи XV.

979 г.

Умира Ищван Йоркен, унгарски писател – сатирик

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

National Geographic Arhive;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни"