На 19 август 1772 г. шведският крал Густав III възстановява абсолютна монархия. На този ден през 1912 г. в Албания започва гражданска война между християни и мюсюлмани. В хода на Втората световна война, през 1944 г., избухва Парижкото антихитлеристко въстание. През 1965 г. японският министър-председател Ейсако Сато става първият премиер след Втората световна война, който посещава Окинава. На 19 август 1989 г. полският президент Войчех Ярузелски номинира Тадеуш Мазовецки - активист на профсъюза “Солидарност" за министър-председател на Полша. Пет години по-късно, през 1994-та, президентът на САЩ Бил Клинтън прекратява 30-годишната държавна политика на отворени врати към кубинските бежанци. През 2003 г. кола-бомба се врязва в щаб-квартирата на ООН в Багдад, убивайки 22 души, включително висшия пратеник на ООН, Серджо Виейра Де Мело. Година след това интернет търсачката “Гугъл" (Google) пуска в продажба на фондовата борса свои акции. Денят е обявен от Общото събрание на ООН за Световен хуманитарен ден на 5 март 2009 г. На днешната дата през 1646 г. е роден първият кралски астроном на Англия Джон Фламстед. През 1871 г. е роден изобретателят и авиатор Орвил Райт. През 1883 г. е родена модната дизайнерка Габриел (“Коко") Шанел. На 19 август 1946 г. е роден 42- ият президент на САЩ (1993-2001 г.) Уилям (Бил) Клинтън. През 14 г. умира първият римски император Гай Октавиан Август. На днешната дата през 1662 г. умира френският математик, физик и философ Блез Паскал.

2015 г.

Самоубийствен атентатор убива най-малко 20 военнослужещи от иракската армия в град Байджи.

2014 г.

Индонезия и Австралия възобновяват сътрудничеството си прекъснато заради шпионски скандал през есента на 2013 г.

2011 г.

В 6 часа сутринта терорист-смъртник се взривява на площада пред комплекса на Британския съвет в Кабул. След десет минути друг терорист-смъртник се взривява в автомобил до вратите на Британския съвет. При евакуация на хората от сградата около девет терористи, въоръжени с гранатомети, тежки картечници и автомати Калашников започват масирана престрелка с охраната на комплекса която продължава около час. Загиват около 12 човека. Отговорност за нападението пое движение движение "Талибан“ отбелязващо годишнина от независимостта на Афганистан от Великобритания, получена през 1919 година.

2005 г.

Започва първото съвместно военно учение между Русия и Китай – Peace Mission 2005 г. Съвместните действия приключва на 25 август на китайския полуостров Шандун. В маневрите участват 10 000 военни, 140 бойни кораба и подводници. Според сценария на учението, в измислена държава, избухва конфликт на етническа основа, който прераства в гражданска война. На мястото ООН изпраща руски и китайски войници, за да спрат конфликта.

2004 г.

Интернет търсачката “Гугъл" (Google) пуска в продажба на фондовата борса свои акции. “Гугъл" е американска корпорация, кръстена на числото гугол, т.е. 10 на степен 100. Мисията на организацията е "да организира световната информация и да я направи универсално достъпна и полезна“. Чрез различните си услуги, получава над 200 милиона заявки всеки ден. На 30 декември 2005 г., след проучване сред потребителите на CNN, създаването на “Гугъл" е обявено за най-значимото откритие на интернет. Седалището на организацията е в град Маунтин Вю, окръг Санта Клара, щата Калифорния. Корпорацията е основана от Сергей Брин (американец от руски еврейски произход) и Лари Пейдж.

2003 г.

Кола-бомба се врязва в щаб-квартирата на ООН в Багдад, убивайки 22 души, включително висшия пратеник на ООН, Серджо Виейра Де Мело.

Серджо Виейра Де Мело е роден през 1948 г. в Рио де Жанейро. Работи за ООН от 1969 г., докато учи философия и хуманитаристика в Парижкия университет. Той е специален пълномощник в лагер за бежанци в Женева и в различни хуманитарни и мироопазващи операции в Бангладеш, Судан, Кипър, Мозамбик и Перу.

2002 г.

При най-голямата самолетна катастрофа на руските въоръжени сили загиват 85 военнослужещи, след като руски военен хеликоптер се разбива в Чечня. Военно-транспортният хеликоптер Ми-26, превозващ военнослужещи, се разбива, след като е обстрелван от бунтовници в Чечня. На борда на машината се намират 127 пасажери и петчленен екипаж. Хеликоптерът принадлежи на авиацията на Сухопътните войски на Русия. Той се разбива на 5 км. от военната база Ханкала /югоизточно от Грозни/. Падналият хеликоптер попада на минно поле, което затруднява достъпа да него. Загиват 85 души, живи остават петима от екипажа и 27 пътници.

1994 г.

Президентът на САЩ Бил Клинтън прекратява 30-годишната държавна политика на отворени-врати към кубинските бежанци.

1991 г.

В Москва се прави опит за държавен преврат. Съветския президент Михаил Горбачов е поставен под домашен арест, докато е на почивка в Крим. Превратът е организиран от комунистите, но се проваля два дни по-късно. Българският президент Желю Желев осъжда превратаджиите и подкрепя действията на руския президент Борис Елцин срещу тях.

1989 г.

Полският президент Войчех Ярузелски номинира Тадеуш Мазовецки - активист на профсъюза “Солидарност" за министър-председател на Полша. На парламентарните избори в Полша през 1989 г. побеждава опозицията. За президент е избран Войчех Ярузелски. Създадено е правителство на демократичните партии с министър-председател Т. Мазовецки. Мазовецки е първият премиер за 42 години, който не е комунист.

1965 г.

Японският министър-председател Ейсако Сато става първият министър-председател след Втората световна война, който посещава Окинава. Префектура Окинава е верига от 60 острова, разположени на юг от Кюшу. Окинава, наричана преди Рюкю, е независимо царство до XVII век и тогава развива свое наречие и културни традиции. От края на Втората световна война до 1972 г. Окинава се контролира от американската армия.

Ейсаку Сато е роден е на 27 март 1901 г. Той 61-ви, 62-ри и 63-ти министър-председател на Япония. Избран е на 9 ноември 1964 г. и преизбран на 17 февруари 1967 г. и на 14 януари 1970 г. Последният си мандат изкарва до 7 юли 1972 г. През 1974 г. получава Нобелова награда мир. Умира на 3 юни 1975 г.

1944 г.

В хода на Втората световна война избухва Парижкото антихитлеристко въстание.

Парижкото Въстание е национално-освободително антифашистко въстание в Париж по време на Втората световна война. Ръководено е от Парижкия комитет за освобождение и от Националния съвет на Съпротивата. След ожесточени улични боеве на 24 август френските патриоти успяват да освободят почти целия град. Сутринта на 25 август в града влиза френска танкова дивизия, а в края на деня столицата е окончателно освободена. По време на въстанието парижани дават 1 483 убити и 3 477 ранени; нацистките войски - 2 788 убити и 4 911 ранени. Въстанието спасява Париж от разрушения, а населението му от масово унищожение. Ускорява се и освобождаването на Франция.

1919 г.

Обявена е независимостта на Афганистан от Великобритания.

Афганистан е държава, разположена в Централна Азия и има площ от 652 225 кв. км. Населението на страната е 25 милиона и се състои от 19 етнически групи, почти всяка със собствен език и култура. Ислямът е официалната религия - 80% от населението са сунити, 20% - шиити. През 1747 г. висш съвет на афганските (пущунските) племена избира за шах на Афганистан водача на най-голямото племе - дурани. Това е Ахмад Шах Дурани. Той основава първата централизирана афганска държава - Дуранската империя с център в Кандахар.

През XIX век британската империя води две войни (1838-1842 г. и 1879-1880 г.), с които се опитва да присъедини афганските земи към колонията си Индия.

През 1919 г. Афганистан обявява независимост от Великобритания. След кратка война Лондон признава суверенитета на бившата си колония. Съветска Русия е първата страна, която признава независим Афганистан.

1912 г.

В Албания започва гражданска война между християни и мюсюлмани.

Албания става част от Османската империя през 1478 г. След Балканската война, през 1912 г. тя обявява своята независимост от Османската империя, но в страната продължават да бушуват размирици. По време на Втората световна война, страната е окупирана от Италия. Съпротивата е главно комунистическа и се води от Енвер Ходжа. Той завзема властта. До 1990 г. Албания е изолирана комунистическа държава. Въпреки възникналата многопартийна демокрация, страната има проблеми с икономиката, организираната престъпност, както и с многото албански бежанци от Косово. Мнозинството от албанците изповядва мюсюлманството (70%), въпреки че религията е забранена по време на комунизма. Другите вероизповедания в страната са източноправославие (20%) и римокатолицизъм (10%).

1772 г.

Шведският крал Густав III възстановява абсолютна монархия.

Той е роден на 24 януари 1746 г. и е крал от 1771 г. В управлението си се опира на армията и на феодалното дворянство. На 29 март 1792 г. Густав III умира, след като е застрелян в гърба в полунощ на маскен бал в Кралската шведска опера в Стокхолм. Това събитие е описано в операта на Верди "Бал с маски".

514 г.

Римският папа Св. Симах (края на V - началото на VI в.) напуска доброволна папския престол, който заема от 22 ноември 498 г. По време на неговия понтификат е проведен съборът в Палмарис, постановил, че папата не може да бъде съден от човешки съд. Съборът е свикан от краля на Италия Теодорих (493-526 г.) по искане на противниците на папата. На заседанието си от 23 октомври 502 г. съборът приема решение, че папата е подвластен само на Божието правосъдие, с което косвено е подкрепена доктрината за непогрешимостта на папата, развита от папа Лъв Велики (440-461 г.). Симах е първият папа, изпратил палиум на епископ извън Римската църковна област (до епископа на Арл Цезарий (514 г.), с което утвърждава неговите митрополитски права над Галия).

На тази дата са родени:

1946 г.

Роден е Уилям (Бил) Клинтън. Той е американски политик, 42- и президент на САЩ (1993-2001 г.) от Демократическата партия (вторият след Р. Никсън, срещу когото е приложен импийчмънт). Завършва право е Йейл (1973 г.). Участва в президентската кампания на Джордж Макгавъм (1972 г.). Избран е за главен прокурор на щата Арканзас през 1978 г. Достига политическия връх на САЩ рекордно бързо - на 32 год. е най-младият губернатор (щат Арканзас, 1978 г.); на 46 год. е най-младият президент след Дж. Кенеди. През 1993 г. печели президентските избори, побеждавайки Дж. Буш. Води центристка политика; задълбочава политическите отношения с Русия и Китай. Посредничи за подписване на мирното споразумение за Босна в Дейтън, щат Охайо (1995 г.); подкрепя военната намеса на НАТО в Косово, за да бъде спрян геноцидът на Св. Милошевич над косовските албанци (1999 г.); посещава България през 1999 г.

1945 г.

Роден е Йън Гилън - английски рокпевец и композитор. Известност получава с ролята си в рокоперата "Исус Христос суперзвезда". Той е вокалист в хард-рокгрупата "Дийп Пърпъл" между 1969 г. и 1973 г., 1983 г. През 1975 г. основава "Йън Гилън бенд", а през 1979 г. - "Гилън", която се разпада през 1983 г. Вокалист на "Блек Сабат". През 1992 г. гастролира в България. Дискография: "Child in Time" (1975 г.), "Clear Air Turbulence" (1976 г.), "Scarabus" (1977 г.); (с “Гилън"): "Mr. Universe" (1979 г.), "Glory Road" (1980 г.), "Future Stock", "Double Trouble" (1981 г.), "Magic" (1982 г.) и др.

1919 г.

Роден е американският публицист Майкъл Форбс, основател на сп. "Форбс".

1883 г.

Родена е Габриел (“Коко") Шанел. Тя е френски моден дизайнер. Коко или Габриел Шанел е родена през 1883 г. в Сумюр, Франция. Коко прави първата си колекция от шапки в Париж. Тя отрязва косата си и лансира модата на момчешките прически “ала гарсон", която става много популярна в Париж през следващото десетилетие. Първия си бутик Шанел отваря в Довил през 1913 г. В края на Първата световна война Коко е на върха на модата, става част от аристократичните кръгове, сприятелява се с Жан Кокто, Пикасо, Стравински и Дягилев. През 1921 г. се появява парфюмът “Шанел №5". Неин патент в модата са малката черна рокля и строгият костюм с пола или панталон, наричан днес “Шанел". Коко изчезва мистериозно през януари 1971 г. Умира на 1 октомври 1971 г.

1881 г.

Роден е Джордже (Жорж) Енеску - румънски композитор, цигулар, диригент, пианист и музикален педагог. Учи цигулка от 4-годишна възраст при народния музикант Н. Киору. Получава музикално образувание във Виенската (1888-1892 г.) и Парижката (1893-1899 г.) консерватории. Ученик е на Й. Хелмесберг и П. Марсик (цигулка), Ж. Масне, Г. Форе, А. Жедалж (композиция). През 1898 г. в Париж с успех е изпълнена неговата "Румънска поема" за оркестър. Гастролира в редица европейски страни. През 1912 г. учредява в Румъния ежегодна премия за най-добро произведение, написано от румънски композитор (съществува до 1946 г.). От 1920 г. концертира в редица страни от Европа и Америка; живее главно в Париж (при него учи цигуларя Й. Менухин). Депутат във Великото национално събрание на Румъния, един от основателите на Румънската Академия на науките. Енеску разширява жанрово и обогатява румънската музика с нови изразни средства, разработва музикалния фолклор, който използва в големите сонатно-симфонични жанрове. Автор е на операта "Едип" (1932 г., поставена през 1936 г. в Париж), на три симфонии (1905 г., 1913 г., 1919м г.), на три сюити и две "Румънски рапсодии" за оркестър, струнни квартети, сонати - за пиано, цигулка и пиано, виолончело и пиано, песни и др. съчинения. Енеску умира на 4 май 1955 г. в Париж.

1871 г.

Роден е Орвил Райт - американски изобретател и авиатор. През 1903 г., заедно с брат си Уилбър, разработва първата летателна машина. В района на селището Кити Хоук, щата Северна Каролина те осъществяват, в рамките на един ден, първите в историята успешни полети с конструирания от самите тях самолет "Флайър-1", използващ двигател с вътрешно горене.

1800 г.

Роден е генерал Хуан Хосе Флорес – първият президент на Еквадор (1830-1834 г. и 1839-1845 г.).

1761 г.

Роден е Андреян (Адриан) Захаров - руски архитект, академик (1794 г.). Учи в Петербургската художествена академия (1767-1782 г.) при А. Ф. Кокоринов и И. Е. Старов и в Париж (1782-1786 г.) при Ж. Ф. Шалигрен. Повече от проектите му са реализирани в Петербург (застрояване на Василиевския о-в, мостове и др.). Захаров е главен архитект на Адмиралтейството от 1805 г. Най-известният му проект от този период е сградата на Адмиралтейството в Петербург (1806-1823 г.), изпълнен в стил ампир. Автор е на проектите за застрояване на Провиантския остров (1806-1808 г.) и Галерната врата (1806-1809 г.), редица проекти за Кронщад, проекти за обществени сгради и църкви в различни градове в Русия с монументален характер. Захаров умира на 8 септември 1811 г. в Петербург.

1646 г.

Роден е Джон Фламстед - първият кралски астроном в Англия. От ранна възраст започва да се занимава с астрономия и изчислява точно слънчевите затъмнения през 1666 и 1668. Той се подготвя за свещеническа длъжност, но е извикан в Лондон, през 1675 е назначен на новосъздадената длъжност кралски астроном и благодарение на неговите усилия е създадена Обсерваторията в Гринуич.. През 1684 става свещеник в Бърстоу, Съри, където остава до края на живота си, макар че запазва и длъжността кралски астроном.

1398 г.

Роден е Иниго Лопес де Мендоса, маркиз де Сантиляна - испански поет. Автор на първата испанска поетика - “Предисловие и послание" (1449 г.), на дидактичните съчинения “Пословици за славно просвещение и полезно изучаване" (1437 г.), “Спор на Биас с Фортуна" (1448 г.), “Поучение за фаворити" (1452 г.). Влиянието на италианската поезия се усеща в неговите сонети, чиято форма Сантиляна въвежда в испанската поезия, а също така и в алегоричните му поеми “Адът на влюбените" и “Комедийка за Понц" (1444 г.). Сантиляна пише още стихотворения в духа на народната испанска поезия - “Песни", “Пастирски песни" и др., сборник “Пословици, които си казват стариците до огъня" (издаден 1508 г.). Сантиляна умира на 25 март 1458 г. в Гуадалахара.

На тази дата умират:

2012 г.

Умира Антъни Дейвид "Тони“ Скот - британски филмов режисьор и продуцент, носител на "Златен глобус“, "БАФТА“ и две награди "Еми“.

Скот е брат на режисьора Ридли Скот. Известни филми режисирани от него са "Топ Гън“, "Ченгето от Бевърли Хилс II“, "Дни на грохот“, "Истински романс“, "Шпионски игри“, "Мъж под прицел“, "Дежа ву“ и други.

1994 г.

Умира Лайнъс Карл Полинг - американски химик от немски произход, носител на две Нобелови награди:

- Нобелова награда за химия за 1954 за изследване природата на химичната връзка и нейното приложение за определяне структурата на химичните съединения

- Нобелова награда за мир за 1962 за кампанията му против опитите с ядрено оръжие.

Наред с Мария Кюри са единствените Нобелови лауреати в различни дисциплини.

1936 г.

Умира Федерико Гарсиа Лорка - испански поет. Той е роден на 5 юли 1898 г. във Фуентевакерос, близо до Гранада. Завършва право в Гранада и се преселва в Мадрид, където се отдава на литературна, театрална и музикална дейност. През 1922 г. създава пътуващия театър "Ла Барака". Застава на страната на прогресивните испански среди, член е на Испанското дружество на приятелите на СССР. Автор е на няколко стихосбирки, от които "Циганско романсеро" обхваща творчеството му от 1924 г. до 1928 г. Пише пиеси: "Мариана Пенида", "Чудесната обущарка", "Балаганът на дон Кристобал", "Любовта на дон Перлимплин с Белиза в градината", "Кървава сватба", "Нерма", "Дона Росита - девицата, или Езикът на цветовете", "Домът на Бернардо Алба".

1929 г.

Умира Сергей Павлович Дягилев - руски театрален деец. Той е роден на 31 март 1872 г. Заедно с А. Н. Бенуа основава художествено дружество "Мир искусства" и издава едноименно списание (съредактор). От 1907 г. представя руското концертно изкуство. От 1911 г. до 1929 г. създава Руския балет на Дягилев.

1925 г.

Умира Вилхелм Щрайберг - германски езиковед. Той е роден на 23 февруари 1864 г. в Рюдесхайм. Професор във Фрибургския (Швейцария, 1889 г.), Мюнстерския (от 1899 г.), Мюнхенския (от 1909 г.), Лайпцигския (от 1920 г.) университети. Представител на младограматическата школа в езикознанието. Основните му трудове са в областта на сравнително-историческо езикознание и германистиката; изследва прагерманския и готския езици, издава готски текстове (паралелно със старогръцките оригинали). Заедно с Карл Бругман издава сп. “Indogermanische Forschungen" (от 1892 г.).

1876 г.

Умира Джордж Смит - английски асиролог и археолог. Той е роден на 26 март 1840 г. в Лондон. Работи в Британския музей първоначално като гравьор, а по-късно, след като овладява клинописното писмо, става научен сътрудник. През 1872 г. сред таблиците от библиотеката на Ашурбанипал открива акадската версия на легендата за Потопа - прототип на библейската легенда. Открива поемата за Гилгамеш и др. През 1873-1876 г. ръководи разкопките в Ниневия. Участва в издаването на асирийски текстове в поредицата “The cuneiform inscriptions of Western Asia" (1861-1884 г.).

1819 г.

Умира Джеймс Уат - английски изобретател, създател на универсалната парна машина, член на Лондонското Кралско дружество (1785 г.). Той е роден на 19 януари 1736 г. в Гринок, Шотландия. От 1757 г. работи като механик в университета в Глазгоу, където изучава свойствата на водната пара и изследва зависимостта на температурата на наситената пара от налягането. Като регулира модел на парната машина на Нюкомън, открива че значителният разход на пара в тази машина се дължи на охлаждането на цилиндъра до температурата на охлаждащата вода по време на впръскване на парата в цилиндъра и за да се съкрати разходът на пара, трябва да се отдели кондензаторът на парата от цилиндъра. Като използва тази идея, построява експериментална машина (1765 г.) и след това първата голяма парна машина (1768 г.), която патентова (1769 г.). Получава английски патент на парна машина с разширение (1782 г.). Уат въвежда първата единица за мощност - конска сила (в системата SI единицата за мощност е наречена Wat). Благодарение на икономичността си парната машина на Уат получава широко разпространение и спомага за преминаване към машинно производство.

1662 г.

Умира Блез Паскал - френски математик, физик и философ. Роден е на 19 юли 1623 г. в Клермон Феран. На 16 години публикува "Очерк за конусните сечения" (1640 г.), съдържащ класическата теорема на проективната геометрия за шестоъгълник, вписан в конусно сечение, която носи неговото име. В "Трактат за аритметичния триъгълник" (1654 г.) за пръв път формулира и прилага принципа за пълната математическа индукция. Разработките му за триъгълника оказват влияние върху Г. В. Лайбниц - един от създателите на диференциалното смятане. Паскал открива основния закон на хидростатиката. През 1641 г. конструира сметачна машина. Във философията започва като рационалист, минава през скептицизма и завършва с религиозния мистицизъм на янсенизма. Основното му философско произведение е "Мисли" (1672 г.), известни са неговите "Писма до един провинциалист" (1656-1657 г.). Философските и полемичните му съчинения отреждат на Паскал достойно място в епохата на френския класицизъм.

1493 г.

Умира Фридрих III - германски крал (от 1440 г.), император (от 1452 г.); австрийски ерцхерцог. Той е роден на 21 септември 1415 г. в Инсбрук. Произхожда от династията Хабсбурги. Като император е в пълна зависимост от фактически суверенните германски князе. В австрийските наследствени земи на Хабсбургската фамилия води борба за подчинение на феодалните съсловия и градовете, утвърждава за австр. князе титлата ерцхерцог. През 80-те години води борба с унгарския крал Матиаш Хуниади и загубва почти всички австрийски владения заедно с Виена.

1457 г.

Умира Андрея дел Кастаньо - италиански живописец от ранния Ренесанс. Роден е около 1421 г. в Кастаньо, Тоскана. Като творец се формира под влиянието на Мазачо, Донатело и Паоло Учело. Работи във Флоренция, във Венеция (1442 г.) и в Рим (1454 г.). Изпълнява фрески, изобразяващи “9 знаменити хора" (между които портрети на Данте, Бокачо, Петрарка, кондотиера Пипо Спано и др., рисувани между 1445 г. и 1457 г., днес се съхраняват в манастира “Сант Аполония" във Флоренция, превърнат в музей на Кастаньо. Рисува фреските “Троица" в църквата “Сантисима Анунциата" във Флоренция, 1454-1455 г., “Тайната вечеря", между 1445 и 1457 г.

14 г.

Умира Гай Октавиан Август, първият римски император. Наречен е "възстановител на републиката".

Баща му е първият от семейството, който става сенатор и претор. Умира, когато Октавиан е на 4 години и майка му е тази, която му осигурява добри връзки, понеже е дъщеря на сестрата на Юлий Цезар.

На 15 години е избран за понтифекс и 46 пр.н.е. участва в триумфа на Цезар.

Октавиан участва във войната в Иберия 46 пр.н.е. и е трябвало да получи висока длъжност при похода срещу партите през 44 пр.н.е., въпреки че е само на 18 години. След убийството на Цезар, вуйчо му го осиновява, дава му името си и го прави изпълнител на завещанието.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;