Международен ден на детето. През 1792 г. Кентъки става 15-ият щат на Съединените Американски Щати.Териториалната площ на щата на 104 600 кв. км. 1831 г. - британският пътешественик Джон Рос и неговият племенник Джеймс Кларк Рос стават първите европейци, достигнали Северния полюс.

През 1935 г. в Англия са въведени автомобилните номера и изпитите за получаване на свидетелство за правоуправление.

1949 г. - учреден е Международен ден за защита на децата. Това става с решение на сесията на Съвета на Международната демократична федерация на жените през ноември 1949 г. За първи път 1 юни е честван през 1950 г. в 51 страни по света. На тази дата е роден Измаил Иванович Срезневски - руски славист, филолог и етнограф. На 1 юни умира Кристофър Марлоу - английски поет и драматург.

2012 г.

В Египет е отменено окончателно военното положение.

2006 г.

Втори общински съд в Белград обявява за издирване дъщерята на бившия югославски президент Слободан Милошевич – Мария. Говорителят на съда Марина Кларич Живкович заявява, че на Мария Милошевич е наложена и мярка за неотклонение "задържане под стража" за неявяване в съда.

Процесът срещу Мария Милошевич през последните няколко години e отлаган над 10 пъти, тъй като тя не се явява в съда. Също така тя не е арестувана въпреки неколкократно издаваната от съда заповед за нейното задържане.

В обвинителния акт срещу Мария Милошевич се казва, че тя е предизвикала обща опасност и незаконно е притежавала оръжие при задържането на баща й на 1 април 2001 г. в Белград, когато стреля няколко пъти във въздуха.

2001 г.

Непалското кралско семейство е избито.

Наследникът на престола на Хималайското Кралство Непал, принц Дипендра, избива кралското семейство преди да се самоубие.

При инцидента умират единадесет човека. Принцът е имал спор със своята майка по повод избора му на съпруга.

Сред жертвите в трагедията са крал Бирендра, кралица Айшуаря и принц Ниражан. Масовото убийство става в кралския дворец в непалската столица Катманду. Други жертви са кралските деца, двете сестри на краля и още един член на семейството, който не е кръвен роднина.

Единственият член на семейството, който остава невредим, е принц Гуанендра, който бил извън страната по това време.

Предполага се, че реално кралица Айшуаря е държала в ръцете си властта и според слуховете е заплашвала да отнеме властта от ръцете на своя най-голям син, макар че това не е позволено от конституцията.

Това убийство се смята за най-голямата трагедия сред монархиите по света след убийството на рода Романови през 1918 г., по време на Руската революция.

1985 г.

Повече от 300 души са арестувани след сблъсък между полицаи и хипита, тръгнали към Стоунхендж.

1974 г.

В Отава, Канада, е родена поппевицата Аланис Морисет. Тя свири на пиано и композира песни още като дете. На 10 години участва в ТВ предавания, и със спечелените пари издава самостоятелен сингъл “Fate Stay with me". През 1991 г. се премества да живее в Торонто, където издава първия си албум “Аланис" (в Канада излизат на 100 000 екземпляра). През 1992 г. записва и издава албума “Now is the time". Прибавяйки чувствителност към хип-хоп звученето характерно за 90-те, записва изключително успешен (трети) албум - “Jagged Little Pill". В този период се премества в Лос Анджелис, където се запознава с Глен Балард, а резултатът от срещата им е албумът “Jagged little pill" (1995 г.), който веднага влиза в класациите и става мултиплатинен. В началото на 1996 г. Аланис Морисет е номинирана за награда “Грами". Скоро след номинацията тя записва песента “Ironic", която става нейният най-голям хит. През 1996 г. печели няколко награди “Грами", включително за “албум на годината" и “песен на годината".

1958 г.

Френският генерал Шарл Де Гол е повикан, за да поеме управлението на кризата в Алжир, защото имало опасност проблемите да доведат до гражданска война в самата Франция.

1949 г.

Учреден е Международен ден за защита на децата. Това става с решение на сесията на Съвета на Международната демократична федерация на жените през ноември 1949 г. За първи път 1 юни е честван през 1950 г. в 51 страни по света.

На 20 ноември 1959 г. Генералната асамблея на ООН приема Декларация за правата на детето, която провъзгласява равни права на децата в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие независимо от цвета на кожата, националната принадлежност, имущественото състояние и др. Декларацията призовава родителите, обществените организации, правителствата да признаят правата на децата и да съдействат за тяхното осъществяване .

1935 г.

В Англия са въведени автомобилните номера и изпитите за получаване на свидетелство за правоуправление.

1880 г.

В САЩ за първи път в е поставен платен телефон, в зданието на банка. Това е предшественика на днешните телефони с монети.

1831 г.

Британският пътешественик Джон Рос и неговият племенник Джеймс Кларк Рос стават първите европейци, достигнали Северния полюс.

1792 г.

Кентъки става 15-тият щат на Съединените Американски Щати. Териториалната площ на щата на 104 600 кв. км. Населението е 3 700 000 жители. Административен център е Франкорорт. По-голяма част от територията на Кентъки е заета от варовитото плато Камбърленд, разделено от дълбоките долини на реките Камбърленд, Грин Ривър и Кентъки. Климатът е умерен и влажен. На територията на Кентъки е развита химическа, електротехническа промишленост; машиностроене; добив на каменни въглища, нефт, строителни материали и природен газ.

На тази дата са родени:

1812 г.

Роден е Измаил Иванович Срезневски - руски славист, филолог и етнограф. През 1829 г. завършва Харковския университет, а през 1842 г. получава титла професор. От 1847 г. преподава в Петербургския университет и Педагогическия институт (1848 г.-1859 г.). Академик е в Петербургската академия на науките от 1851 г. Основните му трудове са по история на руски език (лекциите “Мисли за историята на руския език", 1849 г.), диалектология, паметниците на старата славянска и руска писменост, а също по палеография, археология, библиография, методика на преподаването на езика, история на староруската литература. Изучава съвременния разговорен език, поезията и бита на славянските народи. Инициатор и редактор е на “Известия" (т. 1-10, 1852 г.-1863 г.) и други издания на Отделението за руски езици към АН. Основател е на школа от петербургски слависти. Негови ученици са Н. Г. Чернишевски и Н. А. Добролюбов. От средата на 40-те години на ХIХ в. работи върху създаването на речник на основата на паметници от ХI-ХIV и отчасти ХV-ХVI в. (“Материали за речник на староруския език по писмени паметници", т. 1-3, 1893-1912). Умира на 9 февруари 1880 г. в Петербург.

1780 г.

Роден е Карл Клаузевиц – пруски генерал, военен теоретик и историк. От 1792 г. служи в пруската армия. Завършва Всеобщо военно училище в Берлин през 1803 г. Адютант е на принц Август Пруски (до 1808 г.), участва във войната с Франция (1806 г.-1807 г.). Преживява тежко поражението и националната катастрофа на Прусия след Тилзитския мир (1807 г.). Взема активно участие в подготовката на Военната реформа и реорганизацията на пруската армия. Като преподавател във военно училище (1810 г.-1812 г.) пише книгата “Обзор на военното обучение (най-важните принципи на войната)". Автор е на патриотичния документ на групата военни реформатори Шарнхорст, Гнайзенау и Боен “Трите символа на вярата" (февруари 1812 г.), в който прокарва идеята за народна война в съюз с Русия против господството на Наполеон I . Известно време служи в руската армия (1812 г.) като квартирмайстер (оператор) в кавалерийския корпус на генерал П. П. Пален и в щаба на П. Х. Витгенщайн (от октомври 1812 г.). Карл Клаузевиц е офицер за свръзка в пруската армия на Г. Блюхер (1813 г.), началник-щаб на Корпуса на Л. Валмоген (от август 1813 г.). Директор е на Всеобщото военно училище (1818 г.-1830 г.). Инспектор е на артилерията (1830 г.) и началник на щаба на пруската армия на полската граница (1831 г.). В творчеството на Клаузевиц се проявяват идеите на Великата Френска революция и националноосвободителното движение в Европа. Критикува феодалната военна система. Философска основа на неговите теоретични схващания е немската класическа философия на И. Кант, Г. Фихте, Г. Хегел. Разглежда явленията във военното изкуство диалектически. Изучава повече от 130 похода и войни, в периода 1566 г.-1815 г. и пише множество военноисторически съчинения. Основният труд на Клаузевиц е тритомното му изследване “За войната", в което се разглеждат природата и същността на войната, формите и способите за воденето и. Определя някои стратегически принципи, необходими за постигане на победа - пълно напрежение на всички сили, съсредоточаване на възможно най-големите сили на направлението на главния удар и бързина на действията. Има големи заслуги за разработване теорията на военното изкуство и неговите съставни части - стратегия и тактика. Умира на 16 ноември 1831 г. в Бреслау, дн. Вроцлав, Полша от холера

На тази дата умират:

1946 г.

Умира Йон Антонеско - румънски военен, политик, диктатор (1940-1944 г.). Участва в Първата световна война и в наказателната експедиция срещу т. нар. Унгарска съветска република (1919 г.). Началник-щаб на румънската армия (1933 г.), министър на отбраната (1938 г.), премиер-министър (1940 г.). Създава тоталитарен режим, повлиян от Хитлеровия нацизъм и фашизъм на Мусолини. Включва Румъния във войната срещу СССР. След падането на неговия режим на 23 август 1944 г. е арестуван и екзекутиран.

1593 г.

В Дептфорд умира Кристофър Марлоу - английски поет и драматург. Роден е през 1564 г. в Кентърбъри. Завършва Кембриджкия университет и става актьор, но след злополука се отказва от сцената. Започва да превежда древните автори, а първата му оригинална трагедия е “Тамерлан Велики" (1587 г.). Следват пиесите “Животът и смъртта на д-р Фауст", “Печалната смърт на английския крал Хенри II", “Малтийският евреин", “Едуард II" и др. Предполага се, че Марлоу е съавтор на Шекспир в някои ранни негови пиеси.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус" са използвани следните източници:

Енциклопедия “България" - Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика" (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

Фамилна енциклопедия “Larousse";

История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2004 г.;

История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание" ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес", 2002 г.;

Българска военна история - БАН, 1989 г.;

История на войните в дати - Издателска къща “Емас", 2001 г.;

История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд", 2002 г.;

История на Османската империя - Издателство “Рива", 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд", 2003 г.;

Исторически бюлетин – на “The New York Times";

Исторически бюлетин – на “The History Channel";

Исторически бюлетин – на “World of Quotes";

Исторически архив на Агенция “Фокус" - отдел “Архив и бази данни" и други.;