Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски изрази съболезнования за загиналите в Золинген наши сънародници и поиска реакция, както и действия от Министерството на външните работи за установяване причините за пожара.

"С голяма тъга научих, че при пожар в германския град Солинген, провинция Северен Рейн-Вестфалия са загинали четирима български граждани от турски произход, включително и две деца.

Изказвам най-дълбоките си съболезнования към техните близки и роднини.

Информиран съм, че полицията е посочила, че пожарът е възникнал по неизяснена засега причина в стара сграда в местния квартал "Хьошайд".

Очаквам реакция от Министерство на външните работи и от българското консулство във Франкфурт и предприемане на необходимите действия за връзка с местните власти за установяването на причините за пожара", цитираха Пеевски от пресцентъра на Движението за права и свободи в официалната си страница във "Фейсбук". Съболезнованията са публикувани както на български, така и на турски език.

Както по-рано "Фокус" съобщи, четирима членове на семейство турски имигранти от български произход са загинали в понеделник при пожар в сградата им в град Золинген, Германия. Жертвите са мъж, жена и двете им деца, поясниха местните власти. Самоличността им не беше оповестена веднага, но техни съседи казаха пред местните медии, че те са български граждани от турски произход. Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство, може да е причинен от умишлен палеж, съобщиха германските власти в сряда, цитирани от "Анадолската агенция".