Ръководствата на политическите партии в Народното събрание в много голяма степен считат, че законодателният процес е някаква занаятчийска работа, която се изразява в това "вижте си там – променете". Всъщност, законодателството е една система, при която, като пипнеш една разпоредба, следват други неща. Това заяви в ефира на NOVA деканът на Юридическия факултет на СУ проф. Даниел Вълчев.

"Винаги, когато стане дадена трагедия по пътищата, първата работа на депутати от всички парламентарни групи е да ожесточат санкцията за дадено транспортно престъпление. И в момента транспортните престъпления са абсурдно направени, че ако човек блъсне някого на пешеходна пътека, той драматично повече ще бъде наказан, отколкото ако излезе на тротоара и помете спирка", обясни той.

По думите на Вълчев динамиката на правния ред в България става наистина заплашителна. "У нас има някъде около 800 промени в правния ред годишно. Около 200 нови законопроекта или за изменение и още около 600 различни подзаконови нормативни актове. Това е ужасно много", категоричен е деканът на Юридическия факултет.