Близо една трета от енергията, произвеждана в страната вчера, идва от ВЕЦ. Това става ясно от данни в реално време, подавани от Електроенергиен системен оператор. Информацията постъпва на фона на новината за изключилият пети блок на АЕЦ "Козлодуй“ от енергийната система на страната.

Независимо от последните събития дaннитe нa ECO пoĸaзвaт, чe въпpeĸи извeждaнeтo нa тoлĸoвa гoлям ĸaпaцитeт oт мpeжaтa, пpoизвoдcтвoтo нa тoĸ e пoчти cъщoтo ĸaтo през вчерашния ден. В кризисни за българската енергетика моменти ВЕЦ централите показват способността си да бъдат сигурен гарант за стабилността на енергийната система на страната. ВЕЦ могат да бъдат стартирани и готови за работа за по-малко от 10 минути. Това отнема значително повече време при ТЕЦ и АЕЦ, където този срок е съответно от няколко часа до цял ден. През 2021г. ВЕЦ генерират 61% от възобновяемия микс при най-нисък разход за обществото. Хидроенергията на страна е с ефективни нива на преобразуване на енергия от близо 95% - над 2 пъти повече от ТЕЦ и близо 3 пъти повече от АЕЦ. Това значително влияе цената да е възможно най-ниската от възобновяема енергия и върху това да бъде най-достъпната чиста енергия за обществото.

На фона на тези факти нуждата от разрешаване на проблемите с подзаконовия административен акт от март 2021 година, с който целия сектор е пред блокиране, става още по-явна. Вече повече от година Асоциация "Хидроенергия“ насочва вниманието на управляващите как една наредба поставя на колене цял сектор, толкова важен в период на безпрецедентна енергийна криза. След ситуации като днешната е видимо, че всеки киловат час евтина и сигурна енергия е жизнено важен за страната ни.

Ключовата роля на ВЕЦ не се ограничава единствено до обезпечаване на сигурност и стабилност на електроенергийната система. Нещо повече, по-високият дял на хидроенергийните мощности намира чувствително отражение върху по-ниски средни цени на енергията в страната. Това е видно от данните, публикувани от Българската независима енергийна борса, от където става ясно, че в периода април-юни, когато производството на водна енергия е най-голямо, цените на електроенергията са чувствително понижени.

Водноелектрическият сектор е гръбнакът на възобновяемата енергия в страната и има ключова роля в осигуряването на енергийната сигурност. Поради това е неотложна необходимостта от съгласуване на устойчив подход за уреждане на вещните права на съоръженията от страна на отговорните министерства. По този начин секторът ще продължи да бъде сигурният източник на енергия и във времена на опасни за националната сигурност ситуации.