Да създадем позитивна аура в центъра на София и да върнем усмивките, призова основателят на "Приятели, помагайте" Лео Кадели преди големия благотворителен концерт в НДК на 31 октомври

Щастие, мъка и безотговорност. Това виждат доброволци, които не спират да помагат в тежко пострадалите от наводненията карловски села два месеца след бедствието. За да се върнат усмивките на хората там и да се покаже, че мислите на обществото продължават да са с изпадналите в голяма беда, се организира голям благотворителен концерт в зала 1 на НДК - днес, от 19 часа. Редица обичани музиканти от различни стилове се обединяват и излизат заедно на една сцена за благотворителния концерт "Приятели, помагайте", съобщиха от платформата на Лео Кадели.

"Това е повод да съберем хората, които не могат да присъстват физически на една кауза и да помагат на място, но могат да отидат на един хубав концерт и по този начин да помагат, като едновременно гледат и слушат техни любими изпълнители. В залата ще се съберат хора с добра душа, които ще си подарят един на друг добро настроение, а всичко това в името на хората от тежко пострадалите от наводненията карловски села.

Вярвам, че прекрасните хора, които ще се съберат за концерта в Зала 1 на НДК - и изпълнители, и публика, ще създадат уникална позитивна аура, която няма да остане само в НДК, тя ще излезе извън границите на София, ще докосне много хора в цялата страна и ще достигне до нашите приятели от пострадалите села", казва Лео Кадели - основател на благотворителната платформа "Приятели, помагайте", която е основен организатор на концерта.

"За мен е достатъчно хората от пострадалите села да разберат, че не са сами, да не се чувстват сами. И да знаят, че много хора, близо до онези изглеждащи им далечни жълти павета, много хора в центъра на София се събират заради тях и милеят за тях. Да, нашата платформа "Приятели, помагайте" организира концерта, но нищо няма да стане без хората в София, които да дойдат и да подкрепят концерта. Да си кажат: "Абе и аз имам баба и дядо на село, ако, не дай боже, утре се случи нещо и на тях, ще е хубаво да има хора, които да помагат и на тях". Призовавам всички приятели, особено тези от София, да отделят три часа - да създадем тази хармония, това щастие и тази аура, които ще достигнат до хората от пострадалите села", добави той.

Чрез благотворителното събитие се събират средства за основен ремонт на осем къщи от пострадалите в наводненията села Слатина, Богдан и Каравелово, както и за цялостно обзавеждане на по-малко пострадали къщи с мебели, бяла техника и различни консумативи. Част от средствата ще са за доизграждане на "Къща на щастието", в която безвъзмездно ще се настаняват деца в нужда.

"Поели сме отговорност към тези хора от осем семейства, но, дай боже, да имаме възможност да направим 80, защото имат нужда към 800. Първите крачки вече са направени. "Къщата на щастието" е къща, която купихме с приятели за дечица в нужда. Често ни се налага да реагираме буквално като телефон 112 за помощ. Има много сигнали, много семейства, които се обаждат в 10 вечерта, че са на улицата. Имайки такъв готов дом, можем да реагираме и в полунощ, а не да търсим хотели или други начини къде да ги настаним, докато намерим постоянно решение. Тази къща ще бъде като дежурна. В нея ще има само щастие. В нея ще има "обучение на живот", ако може да го кажем така. И ще интегрираме хората", казва още основателят на "Приятели, помагайте".

На въпрос какво вижда той в пострадалите села, когато заедно с доброволците ходят да помагат на пострадалите, отвръща, че в него бушуват смесени чувства. "Виждам три основни неща. Щастие, мъка и безотговорност. Когато пристигнеш в дома, примерно при една баба, тя, милата, те гледа буквално като Господ. Не гледа изобщо в ръцете какво ще й занесеш, но в очите й се чете онова уникално нещо: "Добре, че някой се е сетил за нас". Щастието в очите на хората - това е безценното. След това виждаш мъка, защото бедата там е огромна. Аз лично, въпреки че през живота си съм преживял много войни, такова бедствие не бях виждал. Третото е безотговорност. Има институции, които не си вършат работата. Има и събрани пари, които буквално не знаят какво да ги правят. Ние, събрани приятели, вече почти сме готови с възстановяването на първата къща, а някои още се чудят какво да правят даренията. Ами, ако не знаят - да дойдат, да видят и да вземат пример - как се прави, колко е лесно, стига да има желание. Затова споменавам и трите неща. Но мъката е голяма. Това е основното", казва Лео Кадели.

На въпрос позабравени ли са пострадалите два месеца след като мнозина публикуваха снимки в калта, той изрази вярата си в искреността на всеки, който е отишъл да помогне и фактът, че всяка една снимка от помагащи на пострадалите може да помага за по-голям обществен отзвук и по-голяма съпричастност. Но изтъкна проблем на по-високо, организационно ниво.

"Вярвам, че повечето снимки на хора в калта тогава са били искрени, предизвикани от доброта. Тогава е могъл човекът, тогава е бил, днес не може, утре не може, може след една година пак да е там. Никой човек не трябва да бъде обвиняван защо не помага. Но трябва да се обвинява обществото защо не е обединено. А обществото трябва да бъде обединявано от отговорните хора, от ръководител на щаб или както и да го наричаме.

Много пъти съм бил в пострадалите села още в дните след бедствието, нямаше никаква организация. Нито знаеш откъде да вземеш едни ботуши... Виждахме по новините, че добри хора са доставили хиляди ботуши, а не можеш да ги намериш, когато идеш, воден от желанието си да помогнеш лично. Трябваше човек да чака на входа на селото с ботуши в ръка и само да те пита кой номер си. Дава ти ги и влизаш да помагаш с ботуши и лопата, не да губиш часове да обикаляш да търсиш.

След това машините - поздравявам всички фирми и копании, които са участвали с доброволен труд и доброволно предоставяне на техника, но нямаше кой да ги организира и контролира. Хората товарят един камион, но не знаят къде да го разтоварят. Дай боже повече никога да не се случва, но ако някога се случи, едно такова бедствие трябва да се ръководи по съвсем различен начин", казва Лео Кадели.

За финал изказва за пореден път голямата си благодарност към обичаните български изпълнители и танцови ансамбли, които ще участват в благотворителния концерт за пострадалите села. И към всички хора, които се обединяват от доброто.

"Хиляди хора помагат. Разбира се, аз искам повече и повече. Защото молбите, които идват всекидневно към нас, са десетки. И на всички, които са основателни, гледаме да помогнем по някакъв начин. Благодарен съм на всички хора - на всички изпълнители, на тези, които ще дойдат да ги гледат и слушат и да помогнат. Не виждам нещо по-хубаво от възможността да отидеш за три часа на концерт, да се забавляваш, да ти е хубаво, а да знаеш, че твоят билет е директна помощ за хората от пострадалите села. Нека после всеки един човек с билет, всеки един дарител, да ни след какво правим в платформата и на колко хора ще върнем усмивките", завърши Лео Кадели.

В концерта "Приятели, помагайте" в Зала 1 на НДК ще вземат участие любими изпълнители от българската естрадна и рок музика, както и едни от най-популярните фолклорни изпълнители и ансамбли у нас.

Сред участниците са Иво Папазов-Ибряма и оркестър "Тракия", група "Ахат", Дичо, Силвия Кацарова, Братя Аргирови, Нели Петкова, Дидо, Теди Кацарова, Петя Панева, Нелина, Пепи Христозова, Лилия Семкова, Кристина Иванова, Мария Стефанова и Темелко Иванов, дует Димитър и Христо, Живко Василев, ансамблите "Шевица", "Българани" и "Средец", Калоферските гайдари, Георги Янев и "Орфей", Младен Малаков и "Бисери" и други приятели на доброто.

Направена е организация и хора от самите пострадали села да имат възможност да присъстват на благотворителния концерт в тяхна подкрепа.

Билети за концерта може да закупите от Eventim и на място на касите на НДК.