Когато говорим за съдебна реформа, е важно гражданина каква реформа очаква. Това каза в интервю за "Фокус" бившият председател на РС - Пловдив Иван Калибацев.

"Колко за него е важно мандатът на главния прокурор дали ще бъде 5 или 7 години, или има необходимост от други действия, които най-вече да повишат доверието в съда. Аз считам, че съдебната реформа трябва да включва възможност, в която общият процес, правораздавателен, да бъде много по-прецизно и балансирано подреден, за да може обществото да е спокойно и ясно, че когато се обърне към съда правата му ще бъдат гарантирани", каза Калибацев.

Според него, към този момент процесът е добре уреден. Но все още има известни пропуски по отношение на срочност, на предвидимост и на това да бъде гарантирано, че процесът ще бъде достатъчно прозрачен.

"Своевременното разглеждане на делата е най-важният момент, който първоначално ще даде основание за по-високо доверие в съдилищата. Вие искате да знаете, че когато подадете един документ, той ще се разгледа в определен кратък срок, ще получите съответния отговор, било резолюция, било определение, било решение. Т.е. вие знаете, че ако подадете този документ, в рамките на три дни, или на пет дни, вие ще имате съответния отговор. А ако тук не работим в този вид процес и не го регламентираме ясно и категорично и това се забавя, вие започвате да гледате с недоверие към съда. Ето ви първият елемент на съдебна реформа. Т.е. ние трябва да сме по такъв начин прецизни, че съответните срокове, които са дадени, процесуалните норми трябва да бъдат навсякъде спазвани", посочи съдия Калибацев.

По думите му, това се спазва в голяма част, но от местата, където има такива пропуски започва да се създава недоверие в съда, което набира скорост.

"От друга страна е предвидимостта на процеса. Предвидимост означава, че при сходни случаи решенията ще бъдат сходни. Т.е. тук, каквито и доказателства да имаме, ако ние сме създали някакъв принцип на работа, ако този цвят е бял, няма как да го определим като червен, като зелен или като черен. Ние ще търсим винаги да бъдем предвидими. Това дава възможност както за адвокатите, така и за всички страни да са наясно: този вид казуси ще се решават по този начин. И не правим някаква огромна разлика. Не може единият да бъде решен по един начин, другият да бъде решен по съвсем различен начин. Това е предвидимостта, тя е заложена като принцип, но някъде се получават пропуски", твърди още Калибацев. 

И последният принцип на реформата в съдебната система, трябва да е прозрачността.

"Прозрачността означава да може ние всички да покажем какъв е процесът, какво се случва, как се получават съответните резултати и защо се стига до там. Т.е. при необходимост, когато има интерес по определени видове производства, ние достатъчно ясно и категорично да покажем как се провежда този процес. Но тази прозрачност не трябва да бъде от типа да предложим журналисти да присъстват при случайно разпределение на делото. Това не е най-важното. Ние трябва да покажем прозрачността в това как изясняваме производството, как събираме доказателства, как достигаме до тези изводи, за да може обществото да остане с убеждението, че действително това е правилният процес, а няма някаква допълнителна външна намеса или някакъв вид въздействие", каза още съдия Калибацев.  

Това, според него може би са основните принципи за съдебна реформа и ако наистина те са важни, ние няма да се интересуваме дали мандатът е 5 или 7 години, или 4 години.